Nagyvilág

Letépték a holland zászlót és törökre cserélték az isztambuli főkonzulátuson

A televíziós felvételeken jól látható, amint egy férfi az épület tetején állva azt kiabálja, hogy Allah akbar (Allah a leghatalmasabb). A konzulátus előtt török zászlókat lengető férfiak kis csoportja eközben hangosan szidta Hollandiát, egyebek között azt kiabálva, hogy “rasszista Hollandia”. A rendfenntartó erők nem avatkoztak közbe, meg sem próbálták megakadályozni a férfit, hogy a szomszédos házakról átmásszon a konzulátusra. A Dogan hírügynökség beszámolója szerint fél órával az incidens után, délután egy óra körül a török zászlót visszacserélték az eredeti holland lobogóra.

A két NATO-szövetséges ország, Törökország és Hollandia között amiatt robbant ki diplomáciai konfliktus, hogy a holland kormány nem engedélyezte, hogy a korábban szankciókkal fenyegetőző török külügyminiszter repülőgépe leszálljon az országban, majd a török családügyi minisztert is visszafordították Németországba szombaton.

Mindkét miniszter egy Rotterdamba meghirdetett kampányeseményen vett volna részt, ahol a török államfő hatalmát kiszélesítő alkotmányreform mellett érveltek volna. A kérdésről, amelynek értelmében megszűnik a miniszterelnöki tisztség és az államfő lesz a végrehajtó hatalom feje, április 16-án tartanak ügydöntő népszavazást Törökországban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik