Nagyvilág

Több száz holttestet találtak egy iraki börtönben

Iraki félkatonai egységek szombaton közölték, hogy tömegsírt találtak a Moszul közelében fekvő Badus börtönében, amelyben az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet által kivégzett több száz ember holtteste fekszik.

Az iraki erők a több száz holttestet rejtő sírt a dzsihadisták által 2014 júniusa óta megszállva tartott észak-iraki területek visszafoglalására indított offenzíva során találták meg.

Az ENSZ 2015 márciusában közzétett jelentésében számolt be arról, hogy mintegy hatszáz férfit kivégeztek a dzsihadisták, amikor 2014 júniusában elfoglalták a börtönt. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet szintén megerősítette az értesülést.

Az Iszlám Állam a badusi börtönben több száz jazidi nőt is fogva tartott.

A jazidi vallási kisebbséget az iszlamisták erőszakosan üldözték 2014-es iraki offenzívájuk során. A férfiakat kivégezték, a nőket szexrabszolgaságra kényszerítették.

A badusi tömegsír nem az első, amelyet az október 17. óta tartó moszuli offenzíva során felfedeztek. Az iraki erők novemberben a második legnagyobb iraki várostól délre fekvő Hamam el-Alílnál találtak egy tömegsírt legalább 25 halottal, egy másikat pedig hetekkel később a szomszédos Hafszában, feltehetően az utóbbi az Iszlám Állam hadjáratának legnagyobb tömegsírja.

A hadsereg közel két hete foglalta vissza Moszul repülőterét, majd másnap behatoltak a városba és már a legdélebbi híd is az ő kezükön van. Az Iszlám Állam vezére állítólag feladta a harcot.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik