Nagyvilág

Erdogan lenácizta a hollandokat

A török elnök válaszlépésekkel fenyegetőzött, miután Hollandia visszavonta a leszállási engedélyt a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert szállító repülőgéptől, amely Rotterdamba tartott.

A miniszter Rotterdamban az áprilisi törökországi alkotmánymódosító népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen vett volna részt.

Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester korábban megtagadta az engedélyt a minisztertől, hogy felszólaljon a Recep Tayyip Erdogan államfő jogköreit jelentősen kibővítő, az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás rotterdami kampányrendezvényén. Ennek ellenére ő el akart menni a hollandiai nagyvárosba, és kemény politikai és gazdasági szankciókkal fenyegetőzött, ha Hollandia ezt megakadályozza.

A holland kormány közölte, hogy a közrendre és biztonsági okokra hivatkozva vonták vissza a gép leszállási engedélyét. Hozzátették, a szankciók kilátásba helyezése teljes mértékben ellehetetlenítette, hogy észszerű megoldást lehessen találni.

Cavusoglu a múlt héten Hamburgban sem szólalhatott fel egy kampánygyűlésen. Akkor Törökország ottani konzulátusán tett látogatást. Valószínűleg Hollandiában is ezt tervezte.

Adok-kapok

Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton azt közölte, hogy Hollandia szerint Törökország nem tartja tiszteletben a gyülekezéssel kapcsolatos hollandiai szabályokat.

Mint fogalmazott: sok Hollandiában élő töröknek joga van szavazni az április 16-i referendumon, és a holland kormánynak semmi ellenvetése az ellen, hogy nagygyűléseken tájékoztassák őket.

De ezek a gyűlések nem növelhetik a feszültséget társadalmunkban, és aki ilyen rendezvényt akar tartani, annak követnie kell a hatóságok utasításait, hogy a közrend és a biztonság fenntartható legyen

– húzta alá Rutte.

Nem sokat váratott magára Recep Tayyip Erdogan török elnök reagálása.

Ezek náci maradványok, fasiszták

– jelentette ki Erdogan, akinek a jogköreit hatalmas mértékben bővítené az alkotmánymódosítás. Az elnök egyúttal válaszlépésekkel fenyegetőzött.

Megtilthatják, hogy a külügyminiszterünk odarepüljön, de lássuk, mostantól hogyan szállnak le a holland gépek Törökországban

– mondta Recep Tayyip Erdogan, aki igyekezett világossá tenni, hogy nem a holland állampolgárok, hanem a diplomaták beutazásának korlátozására utal. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik