Nagyvilág

30 év után először koncertet rendeznek Szaúd-Arábiában

Csaknem 30 év után először rendeztek koncertet Szaúd-Arábia fővárosában, ahol az 1990-es évek elején tiltották be a nyilvános zenei eseményeket.

Két közkedvelt zenész, Rasid al-Madzsed és Muhamad Abdu élő előadását hozzávetőleg kétezres, pusztán férfiakból álló közönség hallgathatta végig.

“Nagyon tetszett nekünk” – mondta egy 31 éves banki alkalmazott a koncertről hét végi sajtójelentések szerint. Noha az eseményen kizárólag férfiak vehettek részt, szakértők így is előrelépésként értékelték a rendezvényt. Megfigyelők szerint a szaúdi kormányzat azon fáradozik, hogy több szórakozási lehetőséget biztosítson a lakosoknak, a konzervatív vallásos erők azonban ellenzik ezt.

Drága lesz

A belépőkért 40-200 ezer forintos összeget kellett fizetni, ennek ellenére a csütörtök esti koncert teltházas volt, a jegyeket 30 perc alatt elkapkodták a szervező Rotana Music szerint.

A fellépők közül Rasid al-Madzsid inkább popzenét, a fiatalok körében különösen népszerű Muhamad Abdu pedig hazafias, romantikus dalokat játszik. A nézőtéren akadt, aki száját tátva bámult a színpad irányába, mások táncra perdültek.

Szaúd-Arábia lakosságának a fele fiatalabb 25 évesnél. Az elmúlt években a közösségi háló miatt nőtt a kormányzatra nehezedő nyomás, hogy változásokat vezessenek be. 2015-ben útnak indították a gazdasági és társadalmi reformokat szorgalmazó Vision 2030 nevű programot, valamint létrehoztak egy hatóságot a kulturális események rendezésére.
Októberben az egyik rijádi egyetemen hip-hop koncertet tartottak, Abdu pedig januárban Dzseddában lépett fel, ahol hét éve nem rendeztek koncertet.

A rijádi koncert szervezői rámutattak arra, hogy sok szaúdi az Öböl-menti államokba utazik, ha szórakozni akar. “Miért ne lehetne itthon is?” – vetették fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik