Nagyvilág

A dél-koreai alkotmánybíróság jóváhagyta a korrupcióba keveredett elnök leváltását

A dél-koreai alkotmánybíróság pénteken egyhangúlag jóváhagyását adta a korrupciós botrányba keveredett, a parlament által korábban államfői tisztségéből felfüggesztett Pak Gun Hje végleges lemondátására.

A dél-koreai törvényhozás december 9-én úgy döntött, hogy megindítja a Pak leváltását célzó eljárást, felfüggesztették őt elnöki tisztségéből, de a végső szót az alkotmánybíróságnak kellett kimondania. Azzal, hogy a taláros testület helybenhagyta a honatyák döntését, véglegessé válik Pak Gun Hje leváltása.

Ezzel a döntéssel a felfüggesztett elnök elveszíti a tisztségével járó büntetőjogi mentességét is, vagyis az igazságszolgáltatás számára lehetővé válik, hogy felelősségre vonja. A különleges ügyészség ugyanis Pakot a többi között korrupcióval, befolyással való üzérkedéssel és hatalommal való visszaéléssel gyanúsítja.

Ez a testület nemrég nyilvánosságra hozott jelentésében egyebek között azt állítja, hogy Pak Gun Hje összejátszott bizalmasával, Csoj Szun Szillel a Samsung csoport által üzleti előnyszerzés céljából kifizetett kenőpénzek elfogadásában. Eszerint Pak és Csoj együtt gyakorolt nyomást a Samsungra és más dél-koreai nagyvállalatokra, hogy adományaikkal támogassanak Csojhoz kötődő alapítványokat cserébe azért, hogy a hatóságok részéről kedvező bánásmódban részesüljenek.

A gyanú szerint a korrupcióval megvádolt Li Dzse Jong – a Samsung csoport tényleges irányítója – 36 millió dollár (több mint 10 milliárd forint) kenőpénzt fizetett közvetve Pak elnöknek és Csoj Szun Szilnek, hogy kormányzati segítséget kapjon a vállalat irányításának “zökkenőmentes” átvételéhez. A pénzek két olyan alapítványhoz kerültek, amelyeket Csoj felügyelt.

A független ügyészi csoport jelentésében szerepel az is, hogy Paknak köze van ahhoz a 9473 nevet tartalmazó feketelistához is, amelyet tanácsadói a kulturális élet kormánnyal szemben kritikusnak vélt liberális szereplőiről állítottak össze 2015 májusában.

(Guardian, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik