Nagyvilág

Tüntettek és sztrájkoltak a nők Amerikában a nőnapon

Trump eközben a Twitteren – hol máshol – igyekezett bizonygatni, hogy mennyire tiszteli a nőket.

Több száz nő tüntetett Washingtonban a Fehér Ház előtt Donald Trump ellen, a New York-i Trump Tower előtt pedig mintegy kétezren demonstráltak a nemzetközi nőnapon.

A tiltakozók amellett, hogy az elnök távozását követelték, az abortusz joga mellett is felszólaltak. Trumpnak ugyanis első intézkedései között volt, hogy megtiltotta a szövetségi költségvetési támogatást azoknak a külföldön tevékenykedő nem kormányzati szervezeteknek, amelyek abortuszt hajtanak végre, vagy támogatják azt.

Ez idő alatt Trump két Twitter-bejegyzésben is leszögezte, hogy „mérhetetlen tisztelettel” viseltetik a nők iránt, a first lady, Melania Trump pedig nőnapi díszebédet adott a Fehér Házban. Az elnök „mérhetetlen tiszteletét” némileg árnyalja az elnökválasztási kampány idején kirobbant botrány, amikor nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen Trump arról beszélt: híres emberként feljogosítva érzi magát arra, hogy nőket zaklasson szexuálisan.

Nem mindenütt tüntettek a nőnapon, sok dolgozó nő sztrájkba lépett, nem ment munkába. Azok a szervezetek ugyanis, amelyek az elnök beiktatásának napján tiltakoztak, most „Egy nap nők nélkül” címmel hirdettek akciót, azt javasolva, mutassák meg a nők, milyen az élet nélkülük, mennyire megérzik a munkahelyeiken, ha nem mennek be. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik