Nagyvilág

Nyúlüreg vezetett el egy titkos Templomos barlanghoz

Egy angliai farmer földjén egy teljesen hétköznapi nyúlüreg rejtett egy titkos, földalatti Templomos-szentélyt, amit a lovagrend hívei használhattak. A helyi legendák szerint, a shorpshirei Shifnal környéke a templomosok követőinek központja volt a XVII. században, de vajon mennyi ebből a mítosz és mennyi a valóság?

A barlangszerű szentély alig egy méterrel a föld alatt található, a Historic England kutatói szerint a XVIII. – XIX. században, vagyis évszázadokkal a templomosok eltűnése után vájhatták ki, egy elhagyatott kőbánya oldalában.

A barlangtemplomot valóban bizarr, a „fekete mágiához” kapcsolódó rituálékhoz használták, de már a modern időkben. Amikor terület tulajdonosa felfedezte, odabent mindenütt gyertyákat, és fura szimbólumokat talált.

Michael Scott, egy birminghami fotós elment, és körbekattintgatta a barlangot, miután látott róla néhány videót a neten. Azt mondta, ha nem tudta volna pontosan, hogy mit és hol kell keresnie, sohasem akadt volna rá a bejáratra.

„Ha azt nézzük, hogy mióta van itt, lenyűgöző állapotban van, olyan, mint egy földalatti templom” – mesélte. Egy szűk alagút, boltívekkel szabdalt folyosók egész hálózatához vezet, amiket homokkőből vágtak ki. Még egy szenteltvíztartó is van odabent.

Scott azt mondta, a belmagasság meglehetősen alacsony, úgy 180 centis lehet, neki végig meghajolva kellett mozognia, néhány kamrába pedig csak négykézláb tudott bekúszni. Odabent minden megdöbbentően csöndes, néhány pókon kívül nincs nyoma életnek. A fotós elmesélte, hogy amikor orr járt, odakint zuhogott az eső, bent minden csontszáraz maradt.

A templomos kapcsolat valószínűleg csak legenda, bár sokak meggyőződése, hogy menekülő lovagok bujkáltak a környék barlangjaiban, miután V. Kelemen pápa feloszlatta rendjüket. A Templomos rend felemelkedéséhez és bukásához számtalan legenda kapcsolódik. Sokan úgy vélik, hogy a keresztes háborúk idején, 1118-ban, a szentföldi zarándokok védelmére szerveződött, harcos szerzetesrend valamilyen természetfeletti kincs, vagy tudás birtokában volt, ezért támadta őket hátba a pápával összefogó IV. „Szép” Fülöp francia király.

(via BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik