Nagyvilág

Kamasz találta meg egy második világháborús vadászgép roncsait és a pilóta maradványait

Történelem házi feladatot kellett csinálnia egy 14 éves dán fiúnak, Daniel Kristiansennek. Az apja, Klaus felvetette, hogy mi lenne, ha egy fémdetektorral szétnéznének a farmjukon, hátha találnak valami régi fémtárgyat, amit Daniel bevihet majd az iskolába.

Sikerült is kiásniuk valami érdekeset, de a srác azt aligha cipeli be a suliba. Egy második világháborús, német Messerschmitt vadászgép roncsait találták meg, benne a pilóta maradványaival.

A fémkereső jelzéséből tudták, hogy a vártnál valami sokkal nagyobb dologra bukkantak, ezért kölcsönkérték a szomszéd markolóját.

„Először földet találtunk ami tele volt kisebb fémdarabokkal. Aztán egyszerre csontok tűntek elő, és ruhafoszlányok” – mesélte Klaus.

A férfinek ekkor kezdett derengeni, hogy a nagyapja annak idején mesélte neki, hogy a háború vége felé, valamikor 1944 novemberében, vagy decemberében lezuhant a közelben egy német gép. A nagyapa úgy emlékezett, hogy amikor a gép lezuhant, éppen karácsonyi süteményt sütöttek a feleségével, és Klaus nagybátyjával, aki akkor még kisfiú volt. Ugyanakkor azt is mondta, hogy a megszálló német hadsereg elszállította a roncsokat.

A lelet körül jelenleg tűzszerészek dolgoznak, hogy biztonságba helyezzék az esetleg a gépen maradt éles lőszereket, és egyéb veszélyes eszközöket. A pilóta maradványai, és személyes tárgyai már az Észak-jütlandi Történeti Múzeum tulajdonában vannak. Torben Sarauw kurátor azt mondta, remélik, hogy hamarosan sikerül majd azonosítaniuk a pilótát.

A gép valószínűleg a közeli Aalborg repterén szállt fel, ahol német légi kiképzőközpont működött. A pilóta ruhájának és sapkájának maradványain kívül találtak egy tárcát is, amiben néhány korabeli dán pénzérme, három használatlan óvszer, és két, az aalborgi bázis kantinjában beváltható élelmiszerjegy volt.

Klaus Kristiansen azt reméli, hogy sikerül azonosítani a pilótát, és megtalálják majd a hozzátartozóit is. „Talán lehet végre egy tisztességes temetése” – nyilatkozta.

(via CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik