Nagyvilág

„Túszul ejtette” egymás polgárait Észak-Korea és Malajzia

Ha kell, öt évig várnak a maláj rendőrök az észak-koreai követség előtt, hogy elfogják a Kim Dzsong Nam megölésével gyanúsított személyeket.

Észak-Korea kedden megtiltotta az ott tartózkodó maláj állampolgároknak, hogy elhagyják az országot, miután súlyos diplomáciai konfliktusba keveredett Malajziával Kim Dzsong Un féltestvérének megölése kapcsán. Malajzia szerint Észak-Korea túszul ejtette polgárait, de válaszul ők is lezárták határaikat a hazatérni akaró észak-koreaiak előtt.

A maláj hatóságok kiderítették, hogy Kim Dzsong Namot VX idegméreggel ölték meg, ami tiltott vegyi fegyver. Bár a gyanú szerint az észak-koreai vezetés áll a gyilkosság mögött, Malajzia ezt nem mondta ki, Észak-Korea viszont elfogultnak tartja a vizsgálatot.

A malájok hét észak-koreai gyanúsítottat keresnek, úgy vélik, köztük hárman Észak-Korea nagykövetségén vannak. A maláj rendőrkapitány azt mondta: nem fogják megrohanni a követséget, türelmesen várnak előtte, ha kell, öt évig is, hogy elfogják a gyanúsítottakat. Észak-Korea viszont azt közölte: addig nem távozhatnak az országból a maláj állampolgárok, amíg Malajzia nem garantálja az észak-koreai állampolgárok és diplomaták biztonságát.

Malajziában mintegy ezer észak-koreai dolgozik. A diplomáciai konfliktus előtt Malajzia a kevés ország egyike volt, ahová észak-koreaiak vízum nélkül utazhattak. A maláj miniszterelnök-helyettes elmondta: Észak-Koreában tizenegy maláj állampolgár tartózkodik, hárman a nagykövetségen dolgoznak, ketten ENSZ-alkalmazottak, hatan pedig családtagok. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik