Nagyvilág

Trump minisztere a bevándorlókat a rabszolgákhoz hasonlította

Ben Carson volt sebészprofesszor, aki jelenleg a Trump-kormány építésügyi és városfejlesztési minisztere, a munkatársaknak tartott értekezleten azt mondta hétfőn: a rabszolgák szintén bevándorlók voltak és nekik is volt "amerikai álmuk".

A minisztert pénteken iktatták be hivatalába, és az első állománygyűlésen – amely egybeesett Trump elnök beutazást szigorító új rendeletének kiadásával – azt fejtegette, hogy Amerika “az álmok és a lehetőségek hazája”, és az volt a rabszolgaszállító hajókkal Amerikába érkező feketék számára is.

Voltak más bevándorlók is, akik rabszolgaszállító hajók mélyén érkeztek ide, s ráadásul hosszabb ideig és keményebben dolgoztak, ráadásul kevesebbért

– hangoztatta a szintén afroamerikai Carson. Majd hozzátette:

nekik is az volt az álmuk, hogy egy napon a fiaik, a lányaik, az unokáik, a dédunokáik jólétre és boldogságra leljenek ezen a földön.

Az Országos Szövetség a Színes Bőrűek Felemelkedéséért (NAACP) nevű befolyásos polgárjogi szervezet és az Anna Frank Központ amerikai irodája azonnal reagált a volt orvosprofesszor szavaira.

Bevándorlók???

– kérdezte, három kérdőjellel Twitter-bejegyzésében az NAACP. Az Anna Frank Központ pedig “tragikusnak, sokkolónak, elfogadhatatlannak” nevezte Ben Carson megjegyzéseit, leszögezve, hogy a rabszolgák nem bevándorlók voltak, hanem akaratuk ellenére, erőszakkal hurcolták be őket, és Amerikában szabadságuktól megfosztva éltek.

Nem ez volt az első rabszolgás hasonlat

A Carson-beszédről tudósító kommentárok megjegyzik: Ben Carson 2013-ban, akkor még gyakorló sebészként, az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt hasonlította a rabszolgasághoz.

A rabszolgaság kora óta ez a legrosszabb, ami ebben az országban megtörtént… bizonyos értelemben ez is rabszolgaság, hiszen az állam szolgáivá tesz bennünket

– idézik Carson négy évvel ezelőtti szavait.

Valószínűleg a felháborodás hatására, Ben Carson hétfőn éjjel a legnagyobb közösségi portálon visszakozott, és azt fejtegette, hogy a rabszolgaság és a bevándorlás teljesen különbözik egymástól.

A rabszolgákat elszakították családjaiktól és otthonaiktól, és miután eladták őket, akaratuk ellenére rabszolgasorsba kényszerítették rabszolga-kereskedők. A bevándorlók maguk döntöttek úgy, hogy Amerikába jönnek. Ezt az országot a lehetőségek földjének látták. Ezzel szemben a rabszolgákat erőszakkal, akaratuk ellenére kényszerítették ide, és minden lehetőségüket elveszítették. Ezzel az örökséggel élünk együtt a továbbiakban is

– írta éjjeli bejegyzésében Ben Carson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik