Nagyvilág

Egymást tapossák Trump támogatói a budapesti nagyköveti posztért

A magyar kötődés és tapasztalat várhatóan most is keveset számít majd a kinevezésnél.

Donald Trump kampányának bőkezű támogatói közül kerülhet ki az Egyesült Államok új budapesti nagykövete – írja az Index. A portál informátorai szerint a szoros magyar kapcsolatokkal rendelkező üzletember, Christopher Ball az ideális választás, de Susan Hutchinson washingtoni republikánus politikus és George Pataki volt New York-i kormányzó neve is előkerült.

Már az előző nagykövet, a szappanopera-producerként ismertté vált Colleen Bell is politikai kinevezett volt, aki Obama kampányának egyik fontos adománygyűjtőjeként kapott lehetőséget. A képzett karrierdiplomaták mellett az amerikai elnökök hagyományosan jelölnek politikai kinevezetteket is a diplomáciai képviseletek élére, egyfajta fizetségként korábbi szolgálataikért. Különösen népszerűek az európai helyszínek.

Az Index amerikai-magyar kapcsolatokban jártas forrásai a legideálisabb jelöltként Christopher Ball közgazdászprofesszort és üzletembert említették. Ő a Quinnipac Egyetem tanára, az ottani Közép-európai Intézet Széchenyi nemzetközi gazdasági tanszéknek igazgatója, valamint 2013 óta Magyarország tiszteletbeli konzulja Connecticut államban. 1994-ben Budapestre költözött, egy ideig az ELTE-n tanított és a Magyar Atlanti Tanács elnöke is volt. Folyékonyan beszél magyarul, felesége erdélyi magyar.

Egy diplomáciai forrás szerint azonban a magyar kötődés keveset számít majd a végső döntésnél, a Trump-kampány adományozói ugyanis nagyon tolonganak Budapestért, az eddigi kinevezési gyakorlat alapján pedig nehéz elképzelni, hogy a befutó végül ne egy üzleti életből érkező, teljesen kívülálló személy legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik