Nagyvilág

Atomtengeralattjáró-tervrajzot találtak egy turkálóban

„Azt mondták, ha csörög a telefon, és valaki orosz akcentussal szól bele, azonnal csapjam le” – mondta nevetve a BBC riporterének Stella Parker, a walesi kikötőváros Poethmadog egyik „jótékonysági boltjának” munkatársa.

A brit jótékonysági boltokba megunt, de még használható ruhákat, könyveket és egyéb tárgyakat lehet bevinni, amit aztán a kevéssé tehetősek olcsón megvehetnek, a bolt bevételét pedig jótékony célra fordítják. A boltokba sokszor kerülnek be átvizsgálás nélkül hagyatékok, így köthetett ki a walesi üzletben az 1970-es évek végén, 200 millió fontból megépített HMS Trafalgar tervrajza.

Fotó: Stella Parker

A boltban dolgozók elmondták egy hatalmas bőröndnyi könyv érkezett nemrég egy ismeretlen adományozótól. Ahogy a koffert vizsgálták, hogy vajon eladható-e még, észrevettek valami gyanúsat a belsejében, majd nemsokára megtalálták a bélésbe varrt tervrajzot.

Stella Parker azt mondja, bár nem ritka hogy furcsaságokat találnak az adományok között, a majd két méter széles papírra felvázolt tervek minden képzeletet felülmúlnak, a boltban soha sem láttak még hasonlót sem.

Egy szakértő azt mondta nekik, hogy a tervrajz a tengeralattjárót építő Vickers cégtől, vagy maguktól a tervezőktől származhat. Az ilyen tervrajzokat tették ki a hajó belsejében, hogy a rajta szolgálók megismerhessék a jármű felépítését.

Fotó: Stella Parker

A HMS Trafalgar 2009-ig szolgált, először a sarki jégsapka alatti vizekben ellenőrizte, hogy nem érkezik valamilyen fenyegetés a Szovjetunió irányából, majd később részt vett az afganisztáni háborúban is. Ez volt az első brit tengeralattjáró, amelyikről éles Tomahawk rakétát lőttek ki: a tálib erők voltak a célpontjai.

A tervrajz titkosítását már feloldották, így az adománybolt nyugodtan eladhatja azt. Stella Parker azt mondja, árverésre bocsájtják majd, és remélik, szép pénzt kapnak majd érte, hiszen nem valószínű, hogy a potenciális vevők találnak valahol hasonlót.

(via BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik