Nagyvilág

Vízumkényszer vár az unióba utazó amerikaiakra

Egy fontos szavazás után rághatják a körmüket az amerikai turisták. Hazájuk makacskodása miatt kell majd vízum nekik Dublintól Bukarestig mindenhova.

Először adott jelentős méretű pofont az Európai Unió az Egyesült Államoknak, ráadásul a mostani sztori még Donald Trumptól is független. Az Independent ugyanis azt írja, az Európai Parlament egyik szakbizottsága megszavazta az amerikai állampolgárok vízumkötelezettségét,

tehát vízum nélkül nem utazhatnak be az EU területére.

A vitás kérdés az évek óta, hogy az EU-tagállamok többségéből vízum nélkül lehet az USA-ba beutazni, de a körbe nem tartozik bele Bulgária, Horvátország, Ciprus, Lengyelország és Románia. Ezzel szemben eddig egy amerikai simán utazgathatott ezen országokban is vízummentesen.

A lap úgy fogalmaz, az EP polgárjogi bizottságának döntése után az amerikai állampolgároknak további dokumentumokat kell majd beszerezniük, ha be akarnak lépni az EU területére. A szavazás után az Európai Bizottságnak kell lépnie, de ebbe még a parlament és a tanács is beleszólhat.

Bezzeg Brunei, bezzeg Grúzia!

Az Európai Bizottság három éve fedezte fel, hogy az USA nem teljesíti beígért kötelezettségeit a vízumkorlátozás feloldásáról. Ugyanezt kiszúrta Ausztrália, Brunei, Japán és Kanada esetén is, amik azóta elengedték a vízumkötelezettséget. Decemberben az EP-képviselők már presszionálták Washingtont az ügyben. Persze a dolognak vannak ellenzői is, akik attól tartanak, kevesebb amerikai turista jöhet a vízumkényszer miatt.

Amúgy épp pár napja engedte el az unió Grúzia vízumkötelezettségét. Így a grúz állampolgárok egy 180 napos időtartamon belül vízum nélkül lehetnek az unióban 90 napot. Az EU egyébként tervezi egy elektronikus utazási engedély rendszerét – épp amerikai mintára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik