Nagyvilág

Óriási zűrzavart okozott a világ legnagyobb léggömberegetése

A clevelandi Balloonfesten 1986-ban másfél milliót engedtek el egyszerre. Nem kellett volna.

Az ohiói Cleveland vezetői 1985-ben eldöntötték, hogy megdöntik az egyszerre elengedett legtöbb léggömb 1,2 milliós Guinness-rekordját, melyet ugyanabban az évben Anaheim állított fel.

A kitűzött kétmillós számot nem sikerült elérniük, de a párban egy dollárért megvásárolható léggömbök közül közel 1,5 millió fogyott, hat hónapnyi készülődés után, 2500 diák és önkéntes segítségének köszönhetően 1986. szeptember 27-én egy óriási, három emelet magas, 76×46 méter alapterületet átölelő, léggömbökkel töltött háló jelent meg a Public Square sarkában.

A háló elengedése után felemelkedő léggömbök azonban nem csak egyszerűen szétrepültek a városban, majd leengedve földet értek, hanem egy fronttal találkozva szétterültek Ohio északkeleti részének vízi útjain és földjein, fél órára megbénították a Burke Lakefront repülőteret, közlekedési balesetek egész sorát okozták, sőt, néhány példányt az Erie-tó Kanadához tartozó partszakaszain is kimosott a víz.

A léggömbök miatt két halász is elhunyt. Eltűnésüket az akció napján jelentették be, csónakjukat rövidesen meg is találták, de a parti őrség helikopterei alig tudtak haladni a látási viszonyokat is nagy mértékben romboló léggömbfelhők miatt. Három nappal később feladták a keresést, testüket nem találták meg. Az egyik halász felesége 3,2 millió dollárra perelte a United Way-t, de az ügyben peren kívüli megegyezés született, melynek részletei nem publikusak.

A Medina Countyban élő Louise Nowakowsk színes felhőtől megijedő arab telivérei ugyanakkor maradandó sérüléseket szenvedtek, tulajdonosuk százezer dollárra perelte az jótékonysági intézményt – a felek ebben az esetben is peren kívül jutottak dűlőre.

Fotó: Garry Knight

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik