Nagyvilág

Francia elnökválasztás: Le Pen már csak a második

A konzervatívok pedig csak akkor rúghatnak labdába, ha lecserélik jelöltjüket.

A franciaországi elnökválasztáson függetlenként induló Emmanuel Macron, volt szocialista gazdasági miniszter átvette a vezetést Marine Le Pentől, a szélsőjobboldali Nemzeti Front elnökétől – derült ki az Odoxa közvélemény-kutató felméréséből, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra a France2 televízió.

Ha most rendeznék az első fordulót, Emmanuel Macron 27 százalékkal nyerne a 25,5 százalékon álló Le Pen előtt. Ez az első felmérés, amelyben Macron került az első helyre – egy hét alatt két százalékponttal nőtt a támogatottsága, Le Pen pedig másfél százalékpontot esett vissza. A konzervatív jelölt, Francois Fillon támogatottsága nem változott, 19 százalékkal a harmadik helyen áll.

A konzervatívok azonban még javíthatnak: ha visszaléptetnék a visszaélés gyanúja miatt eljárás alá vont Fillont, és a novemberi előválasztáson második helyen végzett Alain Juppét indítanák helyette, ő nyerné az első fordulót 26,5 százalékkal, Macron lenne a második 25 százalékkal, és a második fordulóban köztük dőlne el az államfőválasztás eredménye.

Az Opinionway napi felmérése szerint még mindig Le Pen áll az élen 27 százalékkal, Macron népszerűsége 24 százalék, Fillon támogatottsága pedig itt is 19 százalék. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik