Nagyvilág

Tíz dolog, amit biztosan nem tudott Észak-Koreáról

A világ legzárkózottabb, a koreai háború óta a Kim-dinasztia által vezetett országában nincs hiány furcsaságokból.

Az elmúlt hónapokban Kim Dzsongun féltestvére, Kim Dzsongnam megölése, illetve a rakétaprogram és az atomkísérletek miatt újra a média figyelmének központjába került furcsa ázsiai állam. Észak-Korea egy igazi zárt világ, bár az utóbbi években egyre növekvő turizmus minden évben külföldiek tömegeit vonzza az országba. Ők természetesen nem mindig látják a rendszer hátrányait, nehézkes működését és szörnyűségeit, hiszen csak a kellemesebb légkörű fővárost, illetve néhány kiemelt vidéki célpontot látogathatnak meg. Mai válogatásunkban tíz furcsa tényt gyűjtöttünk össze, ami egy kicsit bepillantást enged az ország színfalai mögé.

Az ország lakói huszonnyolc hajviselet közül választhatnak. Minden más tilos.

LAFFORGUE Eric / hemis.fr / Hemis

A Kedves Vezető találta fel a hamburgert, a neve pedig vagdalthús kenyérben volt.

Az ő rendeletére nyitották meg 2009-ben az első észak-koreai gyorséttermet, a Három Nagy Csillagot (Samtaeseong).

Kim Dzsongil egyszer 1978-ban elrabolt egy dél-koreai rendező-producert, a koreai mozi hercegének hívott Sin Szang-Okot és volt feleségét, Csoj Eun-hét, hogy kritikailag is értékelhető filmeket készítsenek, bemutatva a Párt világnézetét.

Öt éven át nem tudták egymásról, hogy az országban vannak – ekkor találkoztak egy vacsorán, és a diktátor javaslatára újra összeházasodtak.

1983 és 1986 közt hét filmet készítettek együtt, ezek közül a legismertebbé a Godzilla-sztorihoz hasonlóan egy óriásszörny tombolását megörökítő Pulgaszari vált.

1986-ban egy bécsi filmfesztiválon a párnak sikerült megszöknie, és az amerikai konzulátuson kerestek menedéket.

A 25 ezer kilométeres úthálózatnak mindössze 2,83 százaléka, 724 kilométer aszfaltozott.

Ed JONES / AFP

Az országban minden öt évben tartanak választásokat

STR / KCNA VIA KNS / AFP

Más kérdés persze, hogy egyetlen jelölt neve áll a szavazólapokon.

A Kedves Vezető minden évben több, mint negyedmilliárd forintnyi dollárért rendelt magának Hennessy konyakot – úgy, hogy az országban a kilencvenes évek derekán százezrek (egyes források szerint viszont akár 3,5 millióan) is haltak éhen, sőt, a 24 milliós népesség fele ma is éhezik.

JONAS EKSTROMER / SCANPIX SWEDEN / AFP

Észak-Koreának a Korea japán uralom alól való felszabadításának hetvenedik évfordulója, 2015. augusztus 15. óta saját időzónája is van: a pjongjangi idő harminc perccel megelőzi a Dél-Koreában, illetve Japánban érvényes időzónát (UTC+9).

Ed JONES / AFP

Nem tiltott a marihuána fogyasztása, de a metamfetaminé sem, sőt az építőmunkásokat ezzel tömik, hogy tudják tartani a szűkös határidőket

Kim Dzsongil élete első bowlingmeccsén azonnal tökéletes háromszáz pont ért el. A golf is legalább ilyen jól ment neki, hiszen tizenegy alkalommal egyetlen ütéssel küldte a lyukba a labdát. Előbbi eredményét a pálya bejáratánál vitrinbe helyezett golyó őrzi.

Az iskolásoknak fizetniük kell a székért, asztalért és a fűtésért is

Tíz dolog, amit biztosan nem tudott Észak-Koreáról 10
STR / KCNA VIA KNS / AFP

De legalább a tanár bérét nem a diákok családjainak kell összedobni.

Fotó: ashen, Katherine Hitt, STR / KCNA / AFP, Eric Lafforgue / Hemis

Ajánlott videó

Olvasói sztorik