Nagyvilág

Óriási diadal: visszafoglalták Palmürát az ISIS-től

Öröm és félelem van most a szírekben: örülnek az iszlamisták kiűzésének, de félnek attól, mit hagytak maguk után.

Miközben a szír kormányerők és az őket támogató orosz légierő az északi hadszíntérrel voltak elfoglalva, az Iszlám Állam dzsihadistái pár hónapja visszafoglalták a már felszabadított ősi Palmüra városát. Az antik romokkal tagolt oázisvárosban az újabb megszállás alatt újabb károkat ejtettek, de mindennek vége, ugyanis

a szír kormányhadsereg másodszorra is visszafoglalta Palmürát az ISIS-től.

Az Al Arabiya beszámolója szerint szerdáról csütörtökre virradó éjjel hagyták el az iszlamista harcosok a várost. A Liveuamap szerint folyamatos a visszavonulásuk, ellenben korántsem nyugodt: konstansan lövik őket az oroszok és a szír haderő.

Basar el-Aszad elnök csapatai – és a támogató milíciák – már szerda estére betették a lábukat a nyugati városrészekbe, de óvatosan haladtak előre, mert alaposan elaknásította az ISIS a környéket. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja közölte az AFP-vel, még öngyilkos merénylőket is hátrahagyott az Iszlám Állam.

Az ISIS tehát újabb károkat okozott a csodálatos, UNESCO-védelem alatt álló romokban, erről már fotók is készültek. Mámun Abdul Karim szíriai antikvitásügyi igazgató azt mondta a francia hírügynökségnek, egyfelől örül a város felszabadulásának, de fél is, mit fognak ott találni.

Az ISIS kalifátusának összeroppanása napról napra közelebb van: a kurd csapatok a kvázi fővárosuk, a porrá bombázott Rakka kapujában állnak, Moszul utolsó nyugati negyedeit a túlerőben lévő iraki hadsereg ostromolja, a maradék területek felett pedig gyorsan elveszthetik a kontrollt a több irányból szorongatott iszlamisták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik