Nagyvilág

Jól indult a hét Trumpnak, de aztán megint jöttek az oroszok

Pedig olyan jól indult ez a hét Donald Trump számára: az amerikai elnök kedden megtartotta első beszédét a kongresszus előtt, ami után az amerikai sajtóban – felülemelkedve a múlt hét pénteki sérelmeken – arról beszéltek: egy új elnök állt ki és tartott beszédet. A beszéd után a kereskedelmi adók műsorvezetői arról áradoztak, hogy Trump úgy beszélt, ahogy az elnöktől elvárható.

A Fox News műsorvezetője kijelentette: ettől a naptól Trump az Egyesült Államok elnöke. Pedig elég megkérdezni a muszlimokat, ők bármikor bárkit emlékeztetnek arra, hogy már január 20. óta Trump ül az elnöki székben.

Aztán szerdán újabb pofont kapott a Trump-csapat: a Washington Post értesülései szerint az amerikai igazságügyi miniszter, Jeff Sessions még a kampány ideje alatt kétszer is találkozott Oroszország washingtoni nagykövetével, Szergej Kiszljakkal. A súlyos gondot az jelenti, hogy Sessions kinevezésekor a szenátusi meghallgatáson konkrétan rákérdeztek, állt-e kapcsolatban orosz tisztviselőkkel az elnökválasztási kampány során, Sessions pedig eskü alatt azt mondta,

ő nem kommunikált az oroszokkal.

Sessions most azt állítja, ő úgy gondolta, a törvényhozók számára nem lényegesek az orosz nagykövettel folytatott megbeszélései, és igazából már nem is emlékszik (!) a nagykövettel folytatott tárgyalások részleteire.

A történet legszebb része pedig kétségkívül az, hogy hatósági források szerint Sessions és Kiszljak beszélgetései miatt az FBI is vizsgálatot indított korábban. Az igazságügyi miniszter akkor még csak szenátor volt, ám miniszteri kinevezése nyomán most

ő felügyeli azt a vizsgálatot is, amit ellene indítottak.

Mindez mindössze egy nappal azután került nyilvánosságra, hogy Obama egyik nemzetbiztonsági tisztviselője arról beszélt: az Obama-adminisztráció legutolsó napjaiban is komolyan aggódott a Trump emberei és az oroszok közötti egyre szorosabb viszony miatt.

Fotó: Getty Images

Trump persze már korábban – bármilyen bizonyíték említése nélkül – kijelentette, hogy Obama tehet a fehér házi szivárogtatásokról. Teljesen mindegy, hogy Obama lemondása óta a Fehér Ház közelében sem járt, inkább szörfözgetett Richard Branson szigetén, az elnök szerint ő a hibás mindenért.

Bárkit hibáztat is az elnök, a Sessions körüli aktuális botrány újra fókuszba küldte a vitát, amely egy ügyész kinevezéséről szól. Felvetődött ugyanis, hogy külön kinevezett vizsgálhatná az Oroszország és Trump közötti kapcsolatot, ám a republikánusok nemet mondtak, mert szerintük elegendők a bizottsági vizsgálatok.

Ám most egy republikánus szenátor, Lindsey O. Graham már fel is szólalt a Sessions kapcsán, mondván hiába jó barátja a jelenlegi igazságügyi miniszter, attól, hogy megeshet, nem igazak a Washington Post vádjai, még szükség lenne egy különleges ügyészre, aki kivizsgálja az esetet.

 

Fotó: Getty Images

Ráadásul még mindig rengeteg a kérdőjel a New York-i orosz konzulátus tisztjének halála körül. Szergej Krivovot az elnökválasztás napján holtan találták, az elmúlt négy hónapban ez az ügy is csak tovább bonyolódott, hiszen az FBI először tagadta, hogy nyomozást indított volna az ügyben, azóta viszont kiderült, ez nem igaz, hiszen folyt vizsgálat.

A rendőrség azt állította, hogy Krivov lezuhant a konzulátus tetejéről és fejsérülésébe halt bele, a boncoláskor viszont ezt tagadták, mondván, a tiszt halálát belső vérzés okozta. A New York-i rendőrség pedig – mivel nem találtak gyanús bizonyítékot -, lezárta a nyomozást.

A Sessions körüli botrány előtt alapvetően három szálon futottak az orosz beavatkozást érintő kérdések:

Most Trump még nem kommentálta a Sessions elleni vádakat. Igaz, reakciója aligha okoz majd meglepetést.

Jól indult a hét Trumpnak, de aztán megint jöttek az oroszok 3

Ajánlott videó

Olvasói sztorik