Brüsszel, 2015. október 25.
Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozón a bizottság brüsszeli székházában 2015. október 25-én. (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Külföld

Az EU most sokallt be Orbántól

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2017. 03. 02. 12:41

Nincs több kifogás a menedékkérők áthelyezésére vonatkozóan.

Miközben Magyarország a szerb határ mentén a kerítés mellé újabb kerítést épít, Brüsszelben jelezték, már nem sokáig tűrik, hogy egyetlen tagállam is ellenszegüljön. Dimitrisz Avramopulosz azt mondta, a menedékkérők áthelyezésének rendszere az EU legfontosabb szolidaritást kifejező eszköze. A tagállamoknak nincs lehetőségük több kifogást találni ezzel kapcsolatban.

Az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja közölte: az uniós tagországok politikai döntése, hogy szeptemberig teljesítik-e kötelezettségvállalásaikat, segítenek-e Görögországnak, Olaszországnak a területükön jelentkező migrációs nyomás csökkentéséhez.

A felelősség méltányos megosztása nem működik szolidaritás nélkül, ezért a bizottság arra szólítja fel az unió tagállamait, hogy gyorsítsák fel az áthelyezés ütemét, mert az elmarad a célkitűzéstől, amely Görögországból havi 3000, Olaszországból 1500 áthelyezést irányoz elő.

Eddig összesen 13 546 áthelyezés történt, 3936 bevándorlót Olaszországból, 9610-et Görögországból vettek át más tagállamok. Eddig Málta és Finnország tett a legtöbbet kötelessége teljesítéséért. Magyarország, Ausztria és Lengyelország nem vesz részt a rendszerben.

Az EU-biztos következményekkel fenyegette meg azokat a tagországokat, amelyek nem tesznek eleget az uniós határozatoknak.

Ha a tagállamok nem fokozzák áthelyezési erőfeszítéseiket, a bizottság késlekedés nélkül érvényesíteni fogja a szerződések szerinti hatásköreit azon tagállamok esetében, amelyek nem tettek eleget a tanácsi határozatokból eredő kötelezettségeiknek.

Brüsszel felkéri a tagországokat, hogy március végéig szüntessék meg az európai határ- és parti őrség személyi és eszközállományában mutatkozó hiányosságokat. A biztos jelezte, hogy az unión kívülről befogadandók áttelepítése terén elért eredmények továbbra is ígéretesek: a tagállamok már 14 422 fő, azaz az EU letelepítési programjának keretében elfogadott 22 504-as létszám több mint fele számára “biztosították az Európába jutás biztonságos és jogszerű lehetőségét”.

Az Európai Bizottság elnöke a migrációs politika javításáért kidolgozott brüsszeli javaslat bemutatásakor jelezte, az EU migrációkezelési politikájának hitelességében központi szerepe van a kölcsönös bizalomnak, amely alapján a tagállamok együtt léphetnek fel, ha egy uniós országra nagy migrációs nyomás nehezedik. Jean-Claude Juncker szerint akkor lehet az EU-n kívüli országokkal a migrációs menetrendet kialakítani, ha biztosítják a tisztességes uniós migrációs politikát.

A Bloomberg kommentárja szerint Juncker ötpontos terve türelmetlenségre utal. Brüsszel szerint a tagországok stratégiai döntése kell az unió megújításához. Az elnöknél betelt a pohár, hogy olyan bajokért is Brüsszelt teszik felelőssé, amelyekre nincs is ráhatása. Juncker azt szeretné, ha pontos hatáskörei lennének a bizottságnak. Ehhez képest Merkel és Hollande inkább egy többsebességes Európát szeretne, míg a populista, illiberális magyar és lengyel vezetők a tagállami hatásköröket védenék.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.