Nagyvilág

A Trump beutazási rendeletét támadók is indulnak a Nobel-békedíjért

A valaha volt második legtöbb jelölés történt a békedíjra, amiért ismét indulnak a fehérsisakos szír mentők és Edward Snowden is.

Az idén 215 embert és 103 szervezetet jelöltek a Nobel-békedíjra, ami a második legnépesebb mezőny eddig – közölte a kitüntetést odaítélő norvég bizottság csütörtökön. A rekord a tavalyi 376 jelölt volt, akik közül az öttagú bizottság Juan Manuel Santos kolumbiai elnököt választotta ki győztesnek, elismerve a polgárháború lezárásáért tett erőfeszítéseit.

A Nobel-bizottság azt ajánlja mindenkinek, hogy ne hozza nyilvánosságra a jelöltje nevét. A listát 50 évre lepecsételik. Ez az ajánlás azonban nem kötelező, sok név megjelenik a sajtóban.

A 2017-es listán szerepel a fehérsisakosoknak (White Helmets) nevezett önkéntes szíriai mentőszervezet, ami a felkelők által ellenőrzött területen működik. Őket már tavaly is jelölték, akárcsak Edward Snowdent, aki leleplezte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtő tevékenységét.

A Nobel-díjhoz nem kötődő oslói békekutató intézet igazgatója, Kristian Harpviken által összeállított, rövidített lista élén az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) áll, ami jogi úton akarja megsemmisíteni Donald Trump elnök bevándorlást korlátozó rendeleteit.

A jelöltek között van a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS), ami kulcsszerepet játszott a gambiai válság békés megoldásában, és Maitripala Sziriszena, Srí Lanka elnöke, aki egy keserves polgárháború befejezése után a megbékélésen dolgozik. A Nobel-békedíjat 1901-ben ítélték oda először. A győztest általában októberben hirdetik ki.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik