Nagyvilág

Fájdalmas halál volt, és alig 20 percig tartott – a merénylet, ami felbolygatta a világot

Újabb fejezetéhez érkezett a kémregénybe illő rejtélyes merénylet története.

Magas rangú észak-koreai delegáció érkezett kedden Malajziába, hogy elérje, a helyi hatóságok adják ki az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam holttestét – jelentette a helyi sajtó. A delegációt Észak-Korea korábbi helyettes ENSZ-nagykövete vezeti. Ri Tong Il elmondta: látogatásuk fő témája a holttest átadása lesz, de emellett a Kim Dzsong Nam elleni merénylettel kapcsolatban őrizetbe vett észak-koreai állampolgár szabadon engedése is napirenden lesz, valamint a két ország közötti „baráti kapcsolatok fejlesztése”. Ez most nem látszik könnyűnek.

Észak-Korea továbbra sem ismerte el, hogy a Kuala Lumpur-i repülőtéren két hete megölt férfi Kim Dzsongun féltestvére lenne. Phenjan kitart amellett, hogy az elhunyt egy Kim Chol nevű észak-koreai állampolgár, aki diplomataútlevéllel utazott az országba, és szívroham végzett vele. Kuala Lumpur viszont nem akarja átadni a holttestet, amíg nem kapnak DNS-mintát Kim Dzsong Nam legközelebbi hozzátartozójától, hogy azonosítani lehessen.

A malajziai hatóságok kedden bejelentették, hogy másnap emberölés miatt vádat emelnek két – indonéziai illetve vietnami származású – nő ellen, akik a gyanú szerint meggyilkolták Kim Dzsongun féltestvérét. Ha bűnösnek találják őket, halálbüntetést is kiszabhatnak rájuk. A két nő azt állította, nem tudták, hogy gyilkosságot hajtanak végre. Azt hitték, hogy egy kandi kamerás tévéműsorhoz forgatnak le egy jelenetet, amikor idegmérget kentek Kim Dzsong Nam arcába.

Fájdalmas halála volt

A malajziai hatóságok pénteken jelentették be, hogy a holttesten elvégzett boncolás eredményei szerint a VX nevű idegméreg okozta a 2001 óta száműzetésben élő Kim halálát. A vegyi fegyvernek számító anyagból nagyon kevés elég ahhoz, hogy halált okozzon. A malajziai egészségügyi miniszter szombaton közölte, Kim olyan nagy adagot kapott, hogy a méreg 15-20 perc alatt végezhetett vele, és halála fájdalmas volt.

A malajziai hatóságok szerint a gyilkosságot végrehajtó nők az idegmérget négy észak-koreai állampolgártól kapták, akik még aznap elhagyták Malajziát. A két nő mellett még őrizetbe vettek egy észak-koreai férfit, és még hét gyanúsítottat azonosítottak, akik a gyanú szerint részt vettek a gyilkosságban. Mindannyian észak-koreaiak.

Ki rendelte el megölését – és miért?

Azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy az észak-koreai kormány, illetve az ország vezetője, Kim Dzsongun áll-e a gyilkosság mögött. Az biztos, hogy ez a legvalószínűbb lehetőség. Dél-Korea például teljesen biztos ebben.

A dél-koreai hírszerzés szerint Kim Dzsongun utasítására az észak-koreai állambiztonsági minisztérium, valamint a külügyminisztérium emberei hajtották végre a merényletet, akik két csoportban dolgoztak. Őket pedig egy nagyobb támogatócsoport segítette, köztük nagykövetségi dolgozók, valamint a Koryo állami légitársaság munkatársai. Erről dél-koreai parlamenti képviselők számoltak be, miután a hírszerzés tájékoztatta őket.

Fájdalmas halál volt, és alig 20 percig tartott – a merénylet, ami felbolygatta a világot 1
Kim Dzsongun, észak-koreai vezető Fotó:Getty Images Hungary

A miért már nehezebb kérdés. A zárkózott Észak-Korea belső politikai csatározásairól ugyanis nagyon nehéz megbízható információkat szerezni, így gyakorlatilag csak találgatni lehet az indítékokról.

Elképzelhető, hogy a brutalitásáról ismert észak-koreai vezető – aki egy szintén keddi hír szerint légvédelmi ágyúkkal végezte ki az állambiztonsági minisztérium öt tisztségviselőjét – veszélyesnek érezte hatalmára féltestvérét, és ezért rendelte el megölését. Az is zavarhatta, hogy Kim Dzsong Nam még 2012-ben nyíltan kritizálta az észak-koreai rezsimet, és ez eljutott az észak-koreai emberekhez is, amit nem tűrhetett. Esetleg figyelmeztetésnek szánta észak-koreai disszidenseknek a nagy nyilvánosság előtt, egy repülőtéren elkövetett merényletet, jelezve számukra, hogy sehol nincsen biztonságban az életük.

Elemzők felvetették annak a lehetőségét is, hogy Kína arra készülhetett, Kim Dzsong Namot rakja az észak-koreai vezető székébe, és féltestvére azért ölette meg, hogy ezt megakadályozza. A merényletet pedig azért Malajziában hajtották végre, mert egyrészt Makaóban kínai védelem alatt állt, másrészt túl nagy arcon csapás lett volt Pekingnek, ha az ő területükön hajtanak végre egy politikai gyilkosságot. Kedden egyébként Pekingbe érkezett az észak-koreai külügyminiszter helyettese, hogy tárgyalásokat folytasson a kínai kormánnyal. Kim Dzsong Nam Kínában élő családtagjai közben állami védelmet kaptak. 

Kim Dzsong Nam nagyjából 2003 óta gyakorlatilag száműzetésben élt a kínai Makaóban, miután 2001-ben egy japán repülőtéren elkapták, ahogy egy hamis útlevéllel akart beutazni az országba. Állítólag a tokiói Disneylandet akarta meglátogatni. A száműzetést a vezetésre hozott szégyennel indokolták, de szerepet játszhatott benne Kim Dzsongun anyja is, aki mindent megtett azért, hogy biztosan fia legyen Kim Dzsong Il utódja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik