Nagyvilág

Trump Orbánt, Orbán Putyint másolja

Az amerikai elnöknek a putyinizmust idéző magyar papírdemokrácia a minta.

Paul Krugman jogosnak tartja a felháborodást, amely az amerikai kormányzat hatalomátvételét kíséri, mondván, ez az utolsó esély a demokrácia megmentésére. A Nobel-díjas közgazdász a The New York Timesban (amely az elnök szerint hamis híreket közöl – a szerk.) azt írja, a republikánusok egyelőre elszántak, fedezik Donald Trumpot, bármit is csinál.

Az elnök fő támogatói, a fehér munkások csak addig nem törődnek a tiltakozáshullámmal, amíg rá nem jönnek, hazug ígéretekkel átverték őket. Ébredeznek a diplomás szavazók, akiket a kampányban Hillary Clinton ügyében megtévesztettek. Ez jól jöhet jövőre, amikor részlegesen újjáválasztják a Képviselőház tagjait. A demokraták visszavehetik a többséget.

Magyarország csak papíron demokrácia

Paul Krugman egyértelműnek tartja, hogy Donald Trump szívesen lenne autokrata, amiben a republikánusok segítenék, így félő, hogy az Egyesült Államok elindul azon az úton, amelyen Magyarország halad. Papíron demokrácia, de a gyakorlatban tekintélyelvű a rendszer, amelyben megfélemlítik a civil társadalmat, terrorizálják, megvesztegetik a médiát, hogy az a hatalmon lévők propagandaszerve legyen.

Az állam az üzleti életre nyomást gyakorol, jutalmazza a barátot, bünteti az ellenséget. A független szereplőket együttműködésre kényszerítik, vagy elhallgattatják. A korrupt kormányt csak a felháborodott tömeg fékezheti meg – írja Krugman, aki szerint a nyilvánosság az egyetlen fegyver az alapvető demokratikus értékek mellett. Korábban a Nobel-díjas közgazdász arra figyelmeztetett, hogy mindez katasztrófát okozhat hosszú távon, noha rövid távon úgy tűnhet, mintha az ország sikeres lenne. 

Orbán módszere Putyiné

Az EUObserver című uniós hírportálnak a Human Rights Watch emberi jogi szervezet kutatója a hétfői brüsszeli meghallgatás kapcsán a magyar jogállamiság folyamatosan romló helyzetéről írt. A térség szakértője szerint az orosz kormány módszereit idézi, ahogy a független szervezeteket a kormány megdöntésén mesterkedő fizetett aktivistáknak állítják be.

Lydia Gall szerint a Fidesz jellemző példája annak a populista veszélynek, ami oda vezet, hogy kormányzati támadások céltáblájává válnak alapvető európai értékek. Orbán Viktor és kormánya lépésről lépésre ellenőrzése alá vonta a kulcsfontosságú közintézményeket, korlátozta a sajtószabadságot, hajszát indított a független civilek ellen.

Egész Európa lesz szegényebb, ha az EU és a többi európai intézmény nem védi meg az európai értékeket, és nem nyújt támogatást a Magyarországon támadások kereszttüzébe került civil társadalmi szerveződéseknek – írta a Human Rights Watch kutatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik