Nagyvilág

„Történelmi hiba a kilépés az EU-ból”

John Major volt brit miniszterelnök szerint “történelmi hiba” volt, hogy a brit EU-tagságról tartott tavalyi népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

Az egykori konzervatív párti kormányfő a londoni Királyi Külügyi Intézet – székháza után közkeletű nevén a Chatham House – hallgatósága előtt hétfő este elmondott beszédében kijelentette azt is, hogy a Brexit-párti politikusok “irreális és túlzottan derűlátó jövőképpel hitegetik” a brit népet, a várható akadályokra csak legyintenek, és olyan lehetőségeket vázolnak fel, amelyek túlmennek minden ésszerű várakozáson.

Major alig burkoltan súlyos bírálattal illette a Theresa May vezette jelenlegi konzervatív brit kormány hozzáállását az Európai Unióval folytatandó kilépési tárgyalásokhoz. A volt kormányfő szerint a hangulat máris komor, pedig “barátokkal sokkal könnyebb megállapodásra jutni, mint veszekedő szomszédokkal”.

Egy kicsivel több kedvességgel és sokkal kevesebb olcsó retorikával igen sokat lehetne tenni az Egyesült Királyság érdekeinek védelméért, fogalmazott a veterán tory politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik