Nagyvilág

Halálra éheztették a szülők a 15 éves, cukorbeteg gyereküket

A kanadai fiú halálakor annyira le volt fogyva, hogy múmiának tűnt. Szüleit életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték miatta.

Egy kanadai bíróság szándékos emberölés vádjában talált bűnösnek egy Calgaryban élő házaspár, akik halálra éheztették cukorbeteg gyermeküket – jelentette a helyi sajtó. A 60 éves Emil Raditát, és az 54 éves Rodica Raditát életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték, és leghamarabb 25 éve múlva lehet őket szabadlábra helyezni.

A házaspár fia, Alexandru, 15 éves volt, amikor 2013. május  7-én holtan találták Calgaryban található otthonában. A beszámolók szerint a kisfiú annyira le volt soványodva, hogy úgy nézett ki, mint „egy múmia”, testét fekélyek borították, arca annyira be volt esve, hogy minden csontot látni lehetett, és szinte az összes foga kiesett.

Halálra éheztették a szülők a 15 éves, cukorbeteg gyereküket 1
Alexandru Radita, 15. születésnapján Fotó:Government of Alberta

A kisfiú halálakor nagyjából 17 kilogrammos volt, és pelenka volt rajta. Halálát baktérium okozta vérmérgezés okozta, ami az éhezés miatt történhetett meg.

Az ügyészek szerint a fiú szülei nagyon jól tudták, hogy gyermekük meg fog halni, ha nem kezelik megfelelően cukorbetegségét, ennek ellenére nem adtak neki megfelelő mennyiségű inzulint, és orvoshoz sem vitték.

„Tudták, hogy haldoklik”, mégsem tettek semmit – jelentette ki az ügyész érvelését elfogadó bíró. A házaspár ügyvédjei szerint a szülők csak nem szándékos emberölésben lehetnek bűnösök, mert nem tudták, hogy milyen súlyos gyermekük betegsége.

A beszámolók szerint Raditáék nem fogadták el, hogy Alexandru cukorbeteg, és meg voltak győződve arról, hogy az orvosok tévednek. A fiú anyja kijelentette, hogy „isten majd bebizonyítja”, hogy az orvosoknak nincsen igaza, és isten majd „meggyógyítja”.

A bíróság előtt tett tanúvallomások szerint a szülők vallásosságuk miatt nem szerettek orvosokhoz járni. A gyerek halálakor is inkább két órán át imádkoztak, ahelyett, hogy mentőt hívtak volna fiúkhoz, miután észrevették, hogy nem lélegzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik