Nagyvilág

A mindenen háborgó Trump hallgat, miután lelőttek egy indiait Amerikában

A kamu terrortámadások fontosabbak az elnöknek, mint a hisztérikus idegengyűlölet áldozatai.

Miközben Donald Trump kamu svédországi terrortámadás miatt háborog, egy szót sem szólt amiatt, hogy saját országában rasszista indíttatású gyilkosság áldozata lett egy fiatal indiai férfi – mutat rá a Washington Post.

Az eset még múlt szerdán történt: a műholdas navigációval foglalkozó Garmin vállalat 32 éves mérnöke, Srinivas Kuchibhotla egy indiai és egy amerikai kollégájával munka után beült iszogatni egy bárba Olathe településen, Kansas City közelében. Ott rájuk rontott egy 51 éves férfi, aki arról faggatta őket, hogy milyen vízummal tartózkodnak az Egyesült Államokban.

Kuchibhotla munkatársa, Alok Madasani elmondta: nem reagáltak a kötözködésre, de a férfi ezután visszajött egy puskával és lövöldözni kezdett, miközben azt kiabálta szemtanúk szerint, hogy „takarodjatok az országomból”. Kuchibhotla a támadásban életét vesztette, kollégái megsebesültek.

Ha nem azt kiabálta volna, hogy „takarodjatok az országomból”, hanem azt, hogy „allahu akbar”, most ezzel lenne tele a sajtó

– mutatott rá egy twitterező. Egy másik bejegyzés szerint Trump ilyenkor előállhatna és annyit mondhatna követőinek, hogy „ne lőjetek ártatlan színes bőrű emberekre, mert ez elfogadhatatlan”, de nem teszi meg, ez viszont senkit nem lep meg.

A gyilkost, Adam Purintont Missouriban fogták el, egy vendéglőben, ahol kifecsegte egy alkalmazottnak, hogy búvóhelyre van szüksége, mert lelőtt „valami közelkeletieket”. A beszámolók szerint egyébként a lövöldöző férfi mentális problémákkal és alkoholizmussal küzd, de ettől még a rasszista indíték egyértelmű.

Az eset komoly felháborodást keltett az Amerikában élő dél-ázsiaiak közösségében és Indiában is, sokan a Donald Trump választási kampányában fellángolt hisztérikus idegengyűlöletet látják a gyilkosság mögött.

A Fehér Ház sajtófőnöke pénteken igyekezett hárítani a felelősséget, azt mondta: abszurdnak gondolja, hogy bármilyen párhuzamot keressenek Donald Trump retorikája és a gyilkosság között. „Minden élet elvesztése tragikus” – jelentette ki Sean Spicer.

A Washington Post rámutat: a folyamatosan dzsihadista fenyegetésről beszélő amerikai elnök akkor is csendben maradt, amikor Kanadában a múlt hónapban egy mecset ellen követtek el halálos áldozatokkal járó támadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik