Nagyvilág

Naponta tíz támadás a menedékkérők ellen Németországban

Az erőszaknak tavaly 560 sérültje volt.

Tavaly naponta átlagosan tíz támadás történt Németországban menedékkérők ellen – közölte a szövetségi belügyminisztérium. A bűncselekményekben 560-an megsebesültek, köztük 43 gyermek. A támadások negyede a menedékkérők szálláshelyein történt.

Németországot megosztotta Angela Merkel döntése, hogy nyissák meg a határokat a háborús konfliktusok és üldöztetés elől menekülő emberek számára, és elszaporodtak a gyűlöletbűncselekmények. Az európai terrortámadások miatt a biztonsággal kapcsolatos aggályok is hangsúlyossá váltak.

A hivatalos adatok szerint 3533 támadás történt menedékkérők és menekültszállások ellen 2016-ban. 217 alkalommal menekültsegítő szervezetekre és önkénteseikre támadtak.

A belügyminisztérium elítélte a támadásokat és felhívta a figyelmet arra, hogy azoknak, akik elhagyják hazájukat és Németországban keresnek védelmet, joguk van a biztonságos menedékhez.

A baloldali Die Linke párt képviselője, Ulla Jelpke szerint a legnagyobb biztonsági fenyegetést a szélsőjobboldal jelenti. „Meg kell halniuk embereknek ahhoz, hogy a szélsőjobboldali erőszakot kiemelt belbiztonsági problémaként kezeljék?” – tette fel a kérdést, hozzátéve, hogy a nácik a menedékkérők mellett a demokráciát fenyegetik. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik