Nagyvilág

Péntektől az azonos neműek is házasodhatnak Szlovéniában

Gyermeket azonban nem fogadhatnak örökbe.

Péntektől az azonos neműek is házasságot köthetnek Szlovéniában, miután hatályba lépett az ezt lehetővé tevő törvény. A jogszabály nagyrészt megadja azokat a jogokat az azonos nemű pároknak, amelyeket a különneműek is élvezhetnek, de gyermeket például nem fogadhatnak örökbe közösen ezután sem.

A Žurnal24 című szlovén portál beszámolója szerint szombaton Mariborban már házasságot köt két nő. Egyikük, Ksenija Klampfer azt mondta: büszkék arra, hogy ezt ők tehetik meg először. „Hisszük, hogy a házasság fontos lépés egy befogadó társadalom felé, ahol az embereknek egyenlő jogaik vannak” – mondta.

A szexuális kisebbségek jogaiért küzdő Legebitra csoport tagja, Lana Gobec is jelentős lépésnek nevezte a házasság engedélyezését, hozzátéve, hogy továbbra is küzdenek az azonos nemű párok jogegyenlőségéért.

2015 decemberében népszavazáson utasították el a szlovénok azt a törvénytervezetet, amely az örökbefogadást is lehetővé tette volna, ezután fogadták el mostani formájában a jogszabályt. (Politico)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik