Nagyvilág

Nem engedi be az „ellenséges” civileket Izrael

A Human Rights Watch szerint szomorú, hogy az ország kormánya nem tudja megkülönböztetni a jogos kritikát az ellenséges propagandától.

Elutasította Izrael a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet munkatársainak vízumkérelmét. A közel-keleti ország szélsőségesen Izrael-ellenes hozzáállással vádolja a szervezetet, amely világszerte dokumentálja az emberi jogok megsértését.

Az izraeli külügyminisztérium levelet küldött a Human Rights Watch Izraelért és Palesztináért felelős igazgatójának, az amerikai állampolgárságú Omar Shakirnak, amelyben vízumkérelmének elutasítását indokolják. Ebben az áll, hogy a New York-i székhelyű szervezet „a palesztin propaganda szolgálatában áll, miközben hamisan az emberi jogok zászlaját emeli magasba”.

A Human Rights Watch visszautasítja a vádakat, rámutatva, hogy ugyanilyen kritikusak voltak a Palesztin Hatóság és a Hamász által elkövetett jogsértésekkel szemben is, beszámoltak a Palesztin Hatóság és a Hamász által végrehajtott törvénytelen letartóztatásokról és kivégzésekről is.

Az izraeli külügyminisztérium szóvivője ennek ellenére ellenségesnek és elfogultnak nevezte a szervezetet, de hozzátette: ez nem jelent betiltást, izraeli és palesztin alkalmazottaik folytathatják munkájukat. „De miért kellene vízumot adnunk olyan embereknek, akiknek az egyedüli céljuk, hogy besározzanak és támadjanak bennünket?” – tette fel a kérdést.

A Human Rights Watch programvezetője viszont elszomorítónak nevezte, hogy az izraeli kormány nem tud vagy nem akar különbséget tenni a jogos kritika és az ellenséges propaganda között. A szervezet azt is megjegyezte, hogy 2010 óta mindössze egy alkalommal engedélyezték, hogy a Gázai-övezetbe látogassanak. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik