Nagyvilág

Trump beleállt egy háborúba, amiből csak ő jöhet ki vesztesen

A Quinnipiac University legújabb kutatása nem sok jót ígér Donald Trump számára. Az amerikai elnök ugyanis hiába szajkózza úton-útfélen, hogy a sajtó hazudik, az eredmény szerint

csupán a lakosság 37 százaléka bízik meg jobban az elnökben, mint a médiában, miközben 52 százalék válaszolta azt, hogy inkább a médiának hisz, mint Trumpnak.

Nem meglepő módon persze óriási a szakadék a republikánus és a demokrata szavazók között, előbbiek 78 százaléka a médiát, utóbbiak 86 százaléka az elnököt tekinti hitelesebb információforrásnak.

De hogy a republikánusoknak sincs feltétlenül minden az ínyére, azt jól mutatja, hogy – pártszimpátiától függetlenül – a választók 61 százaléka visszautasítja Trump médiával szembeni viselkedését, az amerikaiak 90 százaléka pedig úgy gondolja, nagyon fontos, hogy a média elszámoltassa a köztisztviselőket.

A felmérés eredményeiben alighanem jelentősen közrejátszott Trump múlt heti kirohanása a Twitteren:

Addig mindez egy átlagos péntek volt, amíg el nem érünk a mondat végére. Trump ugyanis az egész kampánya alatt és megválasztása óta is folyamatosan ostorozza a sajtót, az viszont új elem, hogy immár az egész amerikai nép ellenségének állítja be a komplett amerikai mainstream médiát.

A kijelentés annyira kiverte a biztosítékot, hogy rengeteg republikánus, köztük John McCain is azt mondta:

a diktátorok is így kezdik.

Még a Trump kegyeit a végtelenségig élvező Fox News is kiakadt, az elnökjelölti vitát is vezető Chris Wallace például Trump szavaira reagálva kijelentette:

kritizálunk elnököket. Ha ők is ezt akarják tenni velünk, az rendben van. De amikor azt mondta, hogy a média nem az ő ellensége, hanem az amerikai embereké, akkor átlépett egy fontos határvonalat.

Fotó: Getty Images

Igazából ha valaki kíváncsi az elnök és a sajtó viszonyára, elég végignéznie Trump első önálló sajtótájékoztatóját. Az egész egy tragikomédia, de természetesen azért akadtak benne kiemelkedő pillanatok. Például amikor Trump kijelentette: ő a legnagyobb elektori többséggel megválasztott elnök Ronald Reagan óta. Egy riporter azonban szóvá tette, hogy ez nem igaz, hiszen Reagan óta hét elnökválasztás volt, ebből ötször több elektori szavazatot kapott a győztes. Trump reakciója minden várakozást felülmúlt:

ő valaki mástól kapta ezt az információt.

Ugyancsak nagy meghökkentést keltett, amikor néhány kényelmetlen kérdés után Trump közölte a megjelentekkel, hogy “barátságos újságíróktól” akar kérdéseket hallani.

Mindez csak megerősítette azt a benyomást, hogy Trump képtelen vállalni a felelősséget a tetteiért, és sohasem látná be, hogy hibázott valamiben. A muszlimellenes rendelete után ezrek vonultak az utcára, sorra jelentették ki a kormány emberei, hogy alkotmányellenes, amit csinál, a bíróság pedig felfüggesztette beutazási tilalmat. Mit tett erre Trump? A bírókat hibáztatta, és szigorított a rendeleten.

Az elmúlt egy hónap eseményei alapján a demokrata Ron Klain – aki többek között Hillary Clintont készítette fel az elnökjelölti vitákra – így foglalta össze, mi várható a jövőben:

minél inkább az elnök ellen fordul a rendszer, Trump annál inkább a rendszer ellen fordul majd.

Úgy gondolja, ha Trump elbukik, megtalálja majd a hibáztatható “gazembereket”, és minden erejét arra fogja fordítani, hogy a nyilvánosság haragját rájuk zúdítsa.

Fotó: Getty Images

Már nyilvánosak az illegális bevándorlást szigorító új irányelvek, amik alapján az USA-ban lakó 11 millió illegális bevándorló mindegyike potenciálisan kitoloncolható. Ki tudja, mekkora tüntetéssorozat jön majd ennek hatására, de az biztos, Mexikó nem hajlandó elfogadni az egyoldalú rendelkezéseket.

Ám hiába bizonyítják kutatások, hogy sokkal kevesebb bűncselekményt követnek el a bevándorlók, mint az amerikaiak, hiába tudjuk azt is, hogy már több mexikói hagyja el Amerikát, mint amennyi érkezik, Trumpnak mindez nem számít.

Biztos, másmilyen információkat kapott. A Washington Post nyilvántartja Trump valótlan állításait, az elnök 35 nap alatt 133-ig jutott.

És egyre inkább úgy tűnik, hogy nem a média fog rosszul kijönni ebből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik