Nagyvilág

Putyin csajai provokálhatnak verekedést a NATO-katonák közt

A balti államokba NATO-katonák érkeztek, az oroszok őket akarják majd lejáratni kiprovokált kocsmai verekedésekkel az észtek szerint.

Az észt hírszerzés attól tart, hogy Oroszország verekedéseket fog provokálni a szórakozóhelyeken a balti államban állomásoztatott NATO-katonák között, ezzel lejáratva őket a helyi lakosság előtt – közölte a Times.

Mikk Marran, az észt védelmi minisztériumnak alárendelt hírszerzési részleg igazgatója a brit lapnak elmondta: a NATO-csapatok állomásoztatása lehetőséget nyújt Moszkvának arra, hogy hamis hírek keltésével nyugati agresszió benyomását keltse a sajtóban.

Egyes dolgokat már láthatunk ebből. Már lábra is kaptak olyan híresztelések, miszerint a helyi lakosság elégedetlen ezekkel a katonákkal (…) Nyolcszáz fiatal brit katona lesz (Észtországban). Ezek az emberek a támaszpontjaik és a városok között fognak ingázni. Valószínűleg italozások is lesznek a pubokban. Nem zárhatjuk ki a verekedéseket sem, amiket, ahogy mi ezt Észtországban mondjuk, az ellenfél csapata provokál ki.

Marran szerint az orosz hírszerző szolgálatok az úgynevezett “mézes csapda”, vagy ahhoz hasonló taktikához folyamodhatnak, vagyis nőket küldenek kocsmai verekedések kiprovokálására a NATO-katonák közé, hogy huligánoknak állítsák be őket. Emellett a hírszerzés által beszervezett nők hozzáférést szerezhetnek katonák közösségi oldalaihoz, hogy zsarolhassák őket.

Az észt információs részleg igazgatója szerint ezeket a problémákat az Egyesült Királyság katonái telepítésének előkészítésénél már előzetesen megtárgyalták a brit és az észt hatóságok, hogy elkerülhessék “a hidegháború szellemében fogant kémjátszmákat”.

Az észak-atlanti szövetség tavaly nyáron határozott arról, hogy csapaterősítést hajt végre Lengyelországban, Észtországban, Litvániában és Lettországban mintegy ezer-ezer katonával. Észtország a többi keleti NATO-tagállamhoz hasonlóan fenyegetve érzi magát a jogilag Ukrajnához tartozó Krím 2014-es orosz bekebelezése óta.

(MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik