Nagyvilág

Moszkvába rendelték a német bevándorlásellenes párt vezérét

Csupa EU-ból kitiltott politikussal találkozott.

Orosz politikusokkal, köztük Vlagyimir Putyin pártjának képviselőivel tárgyalt a hétvégén Moszkvában Frauke Petry, a bevándorlásellenességéről elhíresült jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) párt vezetője. Ezt a pártvezér hivatala jelentette be hétfőn.

Petryt a moszkvai önkormányzat hívta meg, hogy a 16 német szövetségi tartománnyal való „együttműködésről” tárgyaljon vele, bár az AfD egy tartományban sem tölt be vezető szerepet. A pártvezető találkozott emellett az Állami Duma elnökével, Vjacseszlav Vologyinnal és helyettesével, Pjotr Tolsztojjal is.

A párt nem reagált az AP amerikai hírügynökség kérdésére, hogy ki fizette Petry utazását, és miről esett szó a Vologyinnal és helyettesével folytatott megbeszéléseken. Az orosz képviselőház annyit árult el, hogy pártközi együttműködésről és az ifjúsági szervezetek közötti kapcsolatról tárgyaltak, az egyeztetéseken pedig részt vett az ultranacionalista Liberális Demokrata Párt két politikusa, Vlagyimir Zsirinovszkij és Leonyid Szluckij, akik a Duma elnökéhez hasonlóan nem tehetik be a lábukat az EU-ba.

Vezető német politikusok egyébként a közelmúltban többször aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Oroszország megpróbálhatja befolyásolni az őszi szövetségi választások eredményét. Az AfD népszerűségét 10 százalék körülire mérik a közvélemény-kutatók. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik