Nagyvilág

Az azeri diktátor alelnöknek nevezte ki a feleségét

Kedden írta alá az erről szóló rendeletet, kiemelte, hogy Mehriban Aliyeva kinevezése az alkotmány első cikke alapján történt.

Az első alelnöki és két másik alelnöki tisztséget a tavaly ősszel, szeptember 26-án az alkotmánymódosításról tartott népszavazás eredményeképpen hozták létre. Az alaptörvény módosításának értelmében, ha az államfő nem képes teendőit ellátni, akkor hatásköreit az első alelnök veszi át.

Mehriban Aliyeva 1964. augusztus 26-án született. Ő vezeti az apósáról, Heydar Aliyevről elnevezett alapítványt, az ország legnagyobb, nem kormányzati szervezetét. Emellett az UNESCO és az Iszlám Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezet jószolgálati nagykövete.

Ilham Aliyev köztársasági elnök 2003 óta kemény kézzel irányítja országát. Legutóbb három éve választották újra. Az azeri ellenzék szerint az alkotmánymódosítások megszilárdítják az elnöki rendszer dinasztikus jellegét – a jelenlegi elnök előtt édesapja, Heydar Aliyev volt az államfő – az olajban gazdag Kaszpi-tengeri köztársaságban, amelyet gyakran érnek bírálatok külföldön az emberi jogok megsértése és az ellenzék elnyomása miatt.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik