Nagyvilág

Trump alaposan meglepte a svéd miniszterelnököt a sosemvolt terrortámadással

Meglepődött Donald Trump amerikai elnöknek az állítólagos svédországi erőszakhullámmal kapcsolatos kijelentése miatt a svéd kormányfő. Trump a múlt hét végén azt állította, hogy a skandináv ország is terrortámadások célpontja volt a közelmúltban.

Gondolom, mint sokan mások, én is meglepődtem a Svédország kapcsán a hét végén tett elnöki kijelentések miatt

– jelentette ki hétfőn Stockholmban a kanadai főkormányzóval, David Johnstonnal tartott sajtótájékoztatóján Stefan Löfven.

Látjuk, mi zajlik Németországban, vagy mi történt a múlt éjjel Svédországban

– mondta Trump hívei előtt szombaton a floridai Melbourne városában tartott gyűlésen a bevándorlási politika szigorítása mellett kardoskodva.

Svédország. Ki hitte volna? Svédország

– tette hozzá további magyarázat nélkül. Az elnök beszédében Párizst, Brüsszelt és Nizzát is megemlítette.

Nem ő a hibás, hanem a Fox News

A kijelentés nagy visszhangot keltett Svédországban, ahol semmi súlyos esemény nem történt pénteken.
Trump helyi idő szerint vasárnap a Twitteren közzétett üzenetében közölte, hogy a Fox News egyik adása alapján beszélt Svédország és a bevándorlók problémájáról.

Vannak lehetőségeink, vannak kihívásaink, mindennap ezért dolgozunk. Véleményem szerint azonban vállalnunk kell a felelősséget azért, hogy korrektül használjuk fel a tényeket és ellenőrizzük az általunk terjesztett értesülést

– tette hozzá Stefan Löfven.

A müncheni biztonságpolitikai konferencián részt vevő Carl Bildt volt svéd külügyminiszter vasárnap Twitter-bejegyzésében a következőt írta:

Svédország? Terrortámadás? Mit szívott ez a pasi? Bőven van itt kérdés.
Tavaly csak a floridai Orlando/Orange-ban – ahol Trump felszólalt – 50 százalékkal több gyilkosság volt, mint egész Svédországban

– jelentette ki hétfőn Carl Bildt.

Bildt nem közölte, mire alapozta a kijelentését. Orlandóban júniusban merényletet követtek el egy melegbárban, amelynek 49 halottja volt. Svédországban évente mintegy száz emberölést követnek el. Donald Trump kijelentései miatt Svédország magyarázatot kért az amerikai külügyminisztériumtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik