Nagyvilág

Szexizmusbotrány miatt vizsgálódnak az Ubernél

Egy volt dolgozó tálalt ki arról, hogy semmi nem történt azután, hogy bepanaszolta a neki ajánlatot tevő főnökét.

Vizsgálatot indít az Uber, miután egy volt dolgozójuk a blogján tálalt ki az őt ért munkahelyi szexuális zaklatásról.

Susan Fowler még 2015-ben csatlakozott fejlesztőként a San Francisco-i székhelyű céghez, amelynek fuvarmegosztó szolgáltatása egy ideig Budapesten is működött. Főnöke már az első napon lényegében szexuális ajánlatot tett neki, amit jelzett a HR osztályon. Meglepetésére viszont azt a választ kapta, hogy mivel ez az első ilyen eset, és a férfi jól végzi munkáját, „ártatlan tévedésnek” tekintik a dolgot. Végül Fowler a cégen belül átment egy másik csoporthoz.

A következő időszakban több nővel is beszélt, aki fejlesztőként dolgozott a cégnél, és többüknek volt hasonló története. Az is nyilvánvalóvá vált számára, hogy ellentétben azzal, amit a HR osztály állított, nem ez volt korábbi főnökének az első zaklató megnyilvánulása. Fowler szerint a légkör oda vezetett, hogy a nők aránya a fejlesztők között minimálisra csökkent. Azt is állította: miután panaszt tett, megfenyegették azzal, hogy lepontozzák a teljesítményét, ami megnehezíti az előléptetését vagy a cégen belüli áthelyezését.

Travis Kalanick, az Uber vezérigazgatója vasárnap este közölte: utasította a cég új HR-igazgatóját, hogy azonnal vizsgálja ki a Fowler által leírtakat, mert ilyen dolgok nem történhetnek meg a cégnél. Az egyik befektető, Jason Calacanis is jelezte a Twitteren, hogy a cégvezetés fel fog lépni az ügyben.

Ugyanakkor a blogbejegyzésre reagálva sokan jelezték: az Ubernél tapasztalt légkör nem kirívó a technológiai iparban, bár 2009-es megalapítása óta ez a cég hírhedtté vált a férfiak által dominált, „macsó” munkakörnyezetről.

Fowler egyébként már elhagyta az Ubert, a fizetési megoldásokkal foglalkozó Stripe-hoz ment át. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik