Nagyvilág

Házkutatás volt a francia Nemzeti Front székházában

340 ezer eurót követelhetnek vissza az elnökjelölttől, Marine Le Pentől.

Házkutatást tartott a francia rendőrség a szélsőjobboldali Nemzeti Front székházában, a Párizshoz közeli Nanterre-ben. A hatóságok Marine Le Pen pártelnök és államfőjelölt európai parlamenti asszisztenseivel kapcsolatban vizsgálódnak.

Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) még tavaly augusztus elején jelezte az Európai Parlamentnek, hogy közel 340 ezer eurót vissza kell követelni Le Pentől. Az EP még 2015 márciusában fordult a hivatalhoz, miután kiderült, hogy a Nemzeti Front mintegy húsz embert foglalkoztat, akik az EP-ben asszisztensként kapnak fizetést, de a munkavégzésük helye a Nemzeti Front központja.

Az ügyben a párizsi ügyészség december 15-én indított előzetes eljárást hivatali visszaélés, bűnszövetkezetben elkövetett csalás, hamisítás és eltitkolt munka gyanújával.

A Nemzeti Front a házkutatást az elnökválasztási kampányt megzavaró médiaakciónak minősítette. Marine Le Pen tagadta a vádakat, szerinte lehetetlen megkülönböztetni, hogy mi tartozik egy francia politikai személyiség melletti funkcóhoz és mi a parlamenti asszisztensi munkához. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik