Nagyvilág

Lesöpredékezte a marokkóiakat Hollandia Trumpja

Akadozik a szőke holland kampányhengere, talán ezért is kellett valami keményet beszólnia.

Rettegve figyelik a mérsékelt politikusok Geert Wilders és Szabadságpártja ellőretörését a holland politikában. A közelgő választásokon könnyen lehet, hogy a populista és bevándorlóellenes Wildersék lesznek a legerősebb párt. Wilders közben nyomja a kampányolást, és néha egész kemény kijelentéseket tesz.

A muszlim bevándorlást betiltani és a mecseteket bezáratni akaró politikus szombaton Rotterdam Spijkenisse negyedében járt, ahol azt mondta:

Egy csomó marokkói söpredék van Hollandiában, akik veszélyessé teszik az utcákat. Ha vissza akarjátok szerezni az országotokat, újra a holland emberekévé tennétek Hollandiát, akkor csak egy pártra szavazhattok.

Persze azt utána kiemelte, nem minden marokkói söpredék. Mindezt ráadásul egy etnikailag elég vegyes környéken mondta el, így szükséges volt a finomítás. Egy 2011-es népszámlálás szerint 167 ezer marokkói származású ember él az országban, ami a harmadik legnagyobb EU-n kívüli bevándorlócsoport. És ők csak az első generációs bevándorlók.

Wilders beszédét nem csak támogatók hallgatták. Ellentüntetők is megjelentek, egyikük kimondta, hogy nagyon, nagyon megijeszti a szőke populista mondandója. Szerinte ugyanis egyre kevesebb ember emeli fel a hangját az idegenellenesség ellen.

Félteni nem kell a hollandokat

Wilders pártjának a március 15-i választások előtt 12 mandátuma van a parlament alsóházában (150-ből). Ugyan stabilan vezetik a közvélemény-kutatásokat, Mark Rutte kormányfő jobbos pártja eléggé feljött rájuk az utóbbi időszakban. Az voltaképp mindegy is, ki nyer Hollandiában, ahol 1 százalék a bejutási küszöb, és általában sokpárti koalíciók jönnek létre a kormányzásra.

Visszatérve Wildersre, érdekes dolog, hogy ő maga is próbál Trump nyomában politizálni, de egyre több holland véli úgy, hogy Trump rossz irányba mozgatja a dolgokat, így ez a vonal már nem népszerű. Wilders amennyit nyer a beszólásain, annyit veszít rajta. Egy tavalyi peren egy korábbi gyűlésen elhangzott marokkóiellenes gondolatmenetéért kellett felelnie.

(BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik