Nagyvilág

Trump jelöltje visszautasította a felkérést

Robert Harward magánéleti okokkal indokolta, miért nem akar nemzetbiztonsági főtanácsadó lenni, de más is állhat a háttérben.

Nem fogadta el Donald Trump felkérését a nemzetbiztonsági főtanácsadói posztra Robert Harward nyugalmazott tengernagy, aki az alig néhány hét után lemondott Michael Flynnt váltotta volna.

Flynnt még hétfőn kérte fel lemondásra az elnök, mert nem tájékoztatta Mike Pence alelnököt a washingtoni orosz nagykövettel folytatott megbeszéléseiről. Még aznap felmerült Robert Harward, mint lehetséges utód – ő az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának volt főparancsnok-helyettese, amikor a főparancsnokságot James Mattis, a jelenlegi védelmi miniszter irányította.

Harward jól ismeri Iránt, Teheránban tanult a sah 1979-es bukása előtt, mivel édesapja ott teljesített szolgálatot haditengerészeti tisztként. Afganisztánban és a Közel-Keleten széles körű tapasztalatot szerzett, és dolgozott már a nemzetbiztonsági tanácsban is, George W. Bush kormányában terrorelhárítással foglalkozott.

Trump még hétfőn felkérte az altengernagyot, aki pár nap gondolkodási időt kért, majd családi és pénzügyi okokra hivatkozva nem vállalta a tisztséget.

Kizárólag személyes okok játszanak közre. Egyedülálló helyzetben vagyok, a hadseregben eltöltött negyven esztendő után végre van magánéletem is

– mondta az AP hírügynökség tudósítójának Dubajban, ahol a Lockheed Martin repülőgépgyártó cég igazgatójaként dolgozik.

Az amerikai sajtóban azonban az is terjed, hogy Harwardnak nem sikerült elfogadtatnia Trumppal, hogy saját csapatát vihesse a nemzetbiztonsági tanácsba, és biztonságpolitikai kérdésekkel csakis az ő stábja foglalkozhasson, Donald Trump tanácsadói ne.

Felmerült egyébként David Petraeus tábornok neve is, akinek 2012-ben le kellett mondania a CIA igazgatói tisztségéről, és még mindig próbaidőn van, miután kiderült, hogy titkos dokumentumokat adott át életrajzírójának, akivel viszonya is volt. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik