Nagyvilág

Meghalt az Iszlám Állam egyik legkeresettebb harcosa

A dzsihadistával amerikai légicsapás végzett Moszul közelében február 8-án. A hírt a Pentagon és az ISIS is megerősítette közösségi oldalain.

Rachid Kassim 1987-ben született a franciaországi Roanne-ben. Anyja algériai, apja jemeni volt.

A terrorszervezet egyik legfőbb toborzójaként tartották számon, számos támadásban közreműködött tervezőkén és rengeteg tizenévest hálózott be a Facebookon és a Telegramon keresztül.

2011-ben utazott Algériába, a jelentések szerint itt radikalizálódott. Miután hazatért Franciaországba, erőszakossága miatt kitiltották a helyi mecsetből, ezért a zene felé fordult, rapdalokat írt olyan címekkel, mint például

Terrorista vagyok.

2012-ben költözött Szíriába, feleségét és három gyermekét is magával vitte.

Egy halála után elterjedt hangüzenetben Kassim arról beszélt, többször felkérték őt, hogy kövessen el öngyilkos merényleteket, de elítélte az ISIS vezérkarát, amiért katonáikat kiküldték a csatatérre, de ők nem vettek részt a harcokban.

A tavaly júliusi nizzai terrortámadást követően Kassim egy propagandavideóban lefejezett egy fogvatartottat és azt üzente, Franciaország tovább merényletekre számíthat.

Sokan közülünk irigyek a támadásokra, amiket testvéreink követtek el nem muszlim országokban. Úgy gondoljuk, hogy jobb egy kisebb támadás nyugaton, mint egy nagy Szíriában

– fogalmazott a Jihadology című lapnak adott interjújában még novemberben.

 

2015 óta megközelítőleg 240 ember halt meg az Iszlám Állam által elkövetett merényletekben csak Franciaországban.

(Independent)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik