Nagyvilág

Újra fegyvert kaphatnak a mentális betegségben szenvedők Amerikában

A republikánusok egyebek mellett azzal érvelnek, hogy nem feltétlenül erőszakos attól valaki, hogy mentális betegsége van.

Visszavonhatják az Egyesült Államokban azt a Barack Obama idején meghozott rendelkezést, amely eltiltotta a fegyverviseléstől a mentális problémákkal küzdő embereket. Szerdán a szenátus 57-43 arányban fogadta el a javaslatot, ami a képviselőházon már korábban átment, a Fehér Ház pedig jelezte, hogy Trump is alá fogja írni, amikor rá kerül a sor.

Az Obama-kormányzat az után döntött a fegyverviselés korlátozásáról, hogy Newtown településen egy mentális betegségekkel küzdő 20 éves férfi lelőtte az anyját, majd a helyi Sandy Hook iskolában húsz diákkal, hat felnőttel és önmagával is végzett. Becslések szerint 75 ezren lehetnek, akik a mészárlás után meghozott rendelkezés nyomán nem tarthattak lőfegyvert.

A republikánusok azonban – a Nemzeti Fegyverszövetség és fogyatékkal élőket segítő csoportok támogatásával – szembementek a rendelettel, és kongresszusi felülvizsgálatot kezdeményeztek.

Charles Grassley iowai republikánus szenátor azzal érvelt, hogy a rendelet megbélyegzi a fogyatékkal élőket és sérti a fegyverviseléshez fűződő jogukat. Szerinte a kormánynak bizonyítania kellene, hogy valaki a mentális betegsége miatt erőszakos lehet. Chris Murphy connecticuti demokrata képviselő azonban azt mondta: nem tudná megmagyarázni azoknak, akiket képvisel, hogy a kongresszus miért könnyíti meg a súlyos mentális betegségben szenvedők fegyverhez jutását.

Az oregoni demokrata Ron Wyden rámutatott: ha valaki úgy gondolja, méltatlanul fosztották meg a fegyverviselés jogától, fellebbezhet a döntés ellen, és ha valóban nem jelent veszélyt magára és másokra, akkor nyert ügye van. Grassley azonban azt mondta, a szövetségi törvény szerint az előtt van szükség tárgyalásra és ítélethozatalra, hogy valakit eltiltanak attól, hogy fegyvert tartson.

Az Obama idején hozott rendelkezést az Amerikai Polgárjogi Szövetség is kritizálta: szerintük az egy káros sztereotípia terjedését segíti, ami szerint a mentális betegséggel küzdők erőszakosak lennének. Egy fegyveres erőszak ellen küzdő szervezet, a Brady Campaign elnöke azonban lelketlennek nevezte a kongresszusi törekvést, és azt mondta, ezzel a legveszélyeztetettebb amerikaiak életét kockáztatják. Dan Gross úgy vélte, az ügy csak arról szól, hogy bővítsék a fegyvergyártók vásárlói körét. (AP)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik