Nagyvilág

Trump váratlan pofont kapott Putyintól

Az amerikai elnök hiába várja, hogy Oroszország visszaadja a Krímet Ukrajnának.

Mint korábban megírtuk, Donald Trump azt várja Oroszországtól, hogy adja vissza Ukrajnának a Krím-félszigetet és szüntesse meg az erőszakot Ukrajnában. A Kreml most reagált, jelezte, hogy a Krím Oroszország része, saját területeit pedig nem adja vissza.

Saját területeinket nem adjuk vissza. Krím az Oroszországi Föderáció területe

tette nyilvánvalóvá az orosz külügyi szóvivő. Marija Zaharova megerősítette, a G20-ak február 16-17-i külügyminiszteri találkozóján Szergej Lavrov orosz külügyminiszter külön is tárgyal amerikai kollégájával, Rex Tillersonnal. Első megbeszélésükön a kétoldalú kapcsolatok mellett megvitatják azokat a nemzetközi kérdéseket, válsághelyzeteket, amelyekben együttműködhet a két ország. Az orosz diplomácia vezetője a napokban a Müncheni Biztonságpolitikai Értekezleten egyeztet a NATO-főtitkárral, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint több kollégájával.

Zaharova sajtótájékoztatóján kitért a szíriai helyzetre. Azt mondta, újabb károkat tárt fel egy Moszkvában kedden bemutatott videó Palmüra ókori romvárosban végzett pusztításról.

Sajnos, mondhatjuk, hogy az ókori építészeti és kulturális műemlékekből alig maradt valami –

mondta és figyelmeztetett rá, fennáll a veszélye, hogy a terroristák nemcsak a még épen maradt palmürai műemlékeket röpítik a levegőbe, hanem megtámadják a környékbeli lakóházakat is.

Korábban Sean Spicer fehér házi szóvivő a Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó lemondása miatt kialakult helyzetről azt mondta, az új amerikai kormányzat keményen fellép Oroszországgal szemben, ha bizonyos területeken szeretne együttműködni vele. Szerinte “az egész helyzet iróniája, hogy az elnök változatlanul hihetetlenül kemény” Oroszországgal szemben, változatlanul napirenden tartja az Oroszország által elcsatolt Krím-félsziget ügyét, “amelynek elfoglalását az előző amerikai kormányzat lehetővé tette”.

Ezt a keménységet ugyanakkor árnyalja az a hír, amely szerint négy korábbi amerikai hivatalnok – lehallgatott telefonbeszélgetésekre hivatkozva – azt állítja, Donald Trump kampánystábjának tagjai közül többen rendszeres kapcsolatban álltak az orosz titkosszolgálattal. Az FBI három Trumphoz közel álló személyt – köztük a minap leköszönő Michael Flynnt – vizsgálta át eddig az ügyben, de mindhárman tagadták a vádakat. A New York Times szerint ugyanakkor az egyik felvételen Trump kampányfőnöke, Paul Manafort tárgyal az orosz titkosszolgálattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik