Nagyvilág

Ítélet született az egyik leghíresebb gyerekgyilkossági ügyben

38 év után bűnösnek mondták ki Hernandezt.

Csaknem négy évtizeddel ezelőtti ügy zárult le (?) New Yorkban. Etan Patz 1979. május 25-én elindult az iskolabuszhoz. Soha többé nem látták.

Közel 38 évnek kellett eltelnie, hogy elítéljék a gyilkosát.

A hatéves kisfiút Amerika-szerte keresték: ő volt az egyik első eltűnt gyerek, akinek a fotóját tejesdobozokra nyomtatták. Az ügy horderejét jelzi, hogy az eltűnt gyermekek világnapját is május 25-én tartják, Etanra emlékezve.

Február 14-én Manhattanben az Állami Legfelsőbb Bíróságon megszületett az ítélet: az 56 éves Pedro Hernandez bűnös a kisfiú meggyilkolásában.

A Maple Shade-i (New Jersey állam) férfi egy üzletben dolgozott Patzék közelében. Mint arról annak idején mi is írtunk, 2012-ben, amikor az esetről – sokadjára – szó esett a sajtóban, egy férfi (a tettes sógora) jelentette a rendőrségen, hogy Hernandez évtizedekkel korábban bevallotta: megölt egy kisfiút. Üdítőt kínált neki, úgy csábította be az üzletbe, majd megfojtotta és egy dobozba tette, amit a szemét mellé rakott.

Hernandez ügyvédei állították, hogy a férfi mentális zavarokkal küzd, és nem tud különbséget tenni a valós történések és a fantázia világa között. Harvey Fishbein ügyvéd szerint a férfi éppen ezért ártatlan.

Az esküdtek azonban nem osztották ezt a véleményt.

A nyolc férfiból és hat nőből álló testület kilenc nap után meghozta a döntést: Pedro Hernandez bűnös.

A kerületi ügyész a Twitteren osztotta meg a több évtizedes bűnüggyel kapcsolatos gondolatait: kinevezése óta az egyik legfontosabb feladatának tartotta, hogy az Etan Patz-ügyre pontot tegyenek.

Ma az esküdtszék minden kétséget kizáró ítéletet hozott arról, hogy Paolo Hernandez rabolta el és ölte meg Sohóban az eltűnt kisfiút 1979. május 25-én.”

A férfi ügyvédje jelezte: fellebbezni fognak.

Pedro Hernandez (MTI/AP pool/Louis Lanzano)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik