Nagyvilág

A Pentagon vezetője megkongatta a vészharangot Magyarországnak

A Pentagon vezetője, James Mattis jelezte a NATO-tagországoknak, hogy növeljék a katonai kiadásaikat az év végéig. Ha ez nem történik meg, Mattis szerint az USA csökkenti az elkötelezettségét az érintett országok felé.

Mattis hozzátette, a NATO tagországainak ki kell találnia egy tervet idén, ami meghatározza a kormányok számára az időpontot, amikorra elérik a NATO-hozzájárulást, miszerint a GDP 2 százalékát védelmi célokra költik.

Az amerikai védelmi miniszter Trump korábbi felhívását ismételte meg. Az amerikai elnök korábban azt kérte, valamennyi NATO-tagország teljesítse pénzügyi hozzájárulását. Donald Trump az Egyesült Államok Középső Parancsnokságának tampai légibázisán azt mondta, országa változatlanul erőteljesen támogatja a NATO-t, de az észak-atlanti szövetség tagországainak eleget kell tenniük kötelezettségeiknek.

Magyarország jelenleg nem teljesíti vállalását, a NATO 2016-os jelentése szerint 2 százalék helyett csak a GDP 1,01 százalékát költötte védelmi célra.

Simicskó István szerint a jelenleg tervezett fejlesztési koncepció alapján 2026-2027-re várható, hogy Magyarország eléri a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos honvédelmi költségvetést.

(ABCNews)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik