Nagyvilág

Rosszabb termékeket árulnak a multik Szlovákiában, mint Ausztriában

A szlovák agrártárca megnézte, mit árulnak ugyanazon a néven a két országban.

Szlovákiában rosszabb minőségű termékeket forgalmaznak a multinacionális élelmiszergyártók ugyanazon márkanév alatt, mint Ausztriában – derült ki a szlovák földművelésügyi minisztérium felméréséből.

Az agrártárca a szlovák élelmiszerfelügyelettel közösen végzett vizsgálat során 22 olyan termék összetételét hasonlította össze, amit Szlovákiában és Ausztriában azonos márkanévvel hoznak forgalomba. A vizsgált élelmiszerek feléről bebizonyosodott, hogy alacsonyabb minőségű a Szlovákiában forgalmazott termék.

A legnagyobb minőségi eltérések az üdítőitaloknál, fűszereknél, sajtoknál, teáknál és hústermékeknél mutatkoztak. A szlovák piacra szánt üdítőitalokban több a tartósítószer és a mesterséges édesítőszer, a fűszerek esetében pedig nagyobb a víztartalom és a törmelékanyag aránya. A csomagolt tea kevésbé illatos és ízletes, mint Ausztriában, a sajtok szárazanyag-tartalma alacsonyabb, a hústermékek kevesebb húst tartalmaznak.

A szlovák földművelésügyi miniszter szerint a multinacionális vállalatok egyértelműen két kategóriába sorolják a fogyasztókat, ezt azonban nem fogják hagyni, a vizsgálat eredményeit az Európai Bizottság elé terjesztik. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik