Nagyvilág

Nem kért a román parlament a magyarellenes törvényjavaslatból

A több mint 300 képviselőből csak négyen szavaztak arra, hogy legyen június 4. a magyar elnyomás elleni harc napja.

A bukaresti képviselőház elsöprő többséggel elutasította azt a nacionalista törvényjavaslatot, amely június 4-ét „a magyar elnyomás elleni harc” napjává nyilvánította volna, és börtönbüntetés terhe mellett megtiltotta volna a trianoni békeszerződés jogosságának megkérdőjelezését.

A tervezetet még 2015-ben terjesztette be Bogdan Diaconu akkori független parlamenti képviselő, az Egységes Románia Párt elnöke. Erre a pártra a román választók mintegy három százaléka szavazott tavaly decemberben, így be sem kerültek a parlamentbe.

Diaconu javaslatára a 314 tagú képviselőház mindössze négy tagja szavazott igennel, és hatan tartózkodtak. A kétkamarás parlament szenátusa már 2015 novemberében döntött a törvényjavaslatról, ugyancsak komoly szavazattöbbséggel.

Az RMDSZ frakcióvezető-helyettese, Szabó Ödön azt mondta: a parlament törvényhozó szerepével még azok a választott képviselők sem élhetnek vissza, akik nacionalista eszméket vallanak, a törvényalkotásnak európai szellemben kell történnie. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik