Nagyvilág

Egy ekkora balhéba Trumpon kívül minden elnök belebukott volna

Érthetetlen, hogy Michael Flynn hogy lehetett ennyire ostoba.

Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója régóta ketyegő bomba volt a Fehér Házban, most pedig fel is robbant. Flynn kedden mondott le, miután nemcsak az derült ki, hogy Trump hivatalbalépése előtt folyamatosan egyeztetett az orosz nagykövettel az Oroszország elleni szankciókról, hanem az is, hogy erről később hazudott. Azt persze nem tudni, hogy csak a nyilvánosságnak hazudott-e, vagy az elnöknek is.

Trump beiktatása előtt Flynn hónapokon keresztül kapcsolatban volt Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövettel. A többi közt arról is beszélgettek, hogy az Egyesült Államok egy esetleges Trump-elnökség alatt el akarja majd törölni az Oroszországgal szembeni szankciókat. Flynnt megérte puhítani az oroszoknak, mert Putyint és az orosz gazdaságot máig a nyugati szankciók viselik meg a legjobban.

Az teljesen megszokott, hogy a hamarosan hivatalba lépő kormányzatok tagjai egyeztetnek a külföldi vezetőkkel. Az már kevésbé, hogy ezek folyamatos és rendszeres egyeztetések. Ráadásul Flynn rögtön elismerte, hogy aznap beszélt a nagykövettel, amikor Barack Obama szankciókat szabott ki Oroszországra és kitiltott többtucat orosz diplomatát az Egyesült Államokból. De akkor még csak egyetlen telefonhívásról volt szó.

Egyeztettek, kettő lett belőle

Később viszont kiderült, hogy nem egy telefon volt, hanem több, és rendszeresen találkoztak is. Ez azért különösen necces helyzet, mert Flynn tanácsai és ígéretei alapjaiban befolyásolhatták az orosz vezetés döntéseit, amivel konkrétan az amerikai nemzetbiztonságot sodorták veszélybe.

Főleg akkor látszik az egyeztetések hatása, ha figyelembe vesszük, milyen nyugodtan reagált Vlagyimir Putyin a kitiltásokra. Konkrétan nem csinált semmit, megvárva, hogy az Obama-adminisztráció után egy számára szimpatikusabb amerikai kormány lépjen hivatalba. Trump később a Twitteren meg is dicsérte a döntést, ami szerinte nagyon okos lépés volt. Kérdés persze, hogy ő akkor tudta-e már, hogy az egyik legközelebbi embere folyamatos kapcsolatban állt az oroszokkal.

Fotó: AFP / Europress / Mandel Ngan

Trump egyébként később tényleg beszélt arról, hogy el kellene törölni az Oroszországgal szembeni szankciókat. Azt mondta, hogy ha az oroszok segítenek Amerikának a terroristák elleni harcban, akkor miért is kéne őket büntetni.

Amatőrbe csalták

Az ostobasággal pedig arra utaltam, ahogy Flynn és Kiszljak ezt az egészet intézték. Telefonon beszéltek, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy a washingtoni orosz nagykövet telefonját lehallgatják. Ugyanígy lehallgatják a moszkvai amerikai nagykövetét is. A diplomácia így működik. Ezt pedig Flynnek, aki évekig a védelmi hírszerzés vezetője volt, tudnia kellett.

Később aztán egy nyilvános interjúban többször is letagadta, hogy beszélt volna Kiszljakkal, majd amikor felhívták rá a figyelmét, hogy nem mond igazat, azt mondta, hogy rosszul emlékezett.

Flynn elég közel állt Donald Trumphoz. Ugyan az elnök többször is úgy írta le őt, mint aki túl sokat beszél és néha nagyon idegesítő, mégis ő volt az, akit Trump a kiszivárgott hírek szerint hajnali háromkor felhívott, hogy az erős, vagy a gyenge dollár a jó az amerikai gazdaságnak. Az pedig, hogy Trump legközelebbi, nemzetbiztonsággal foglakozó tanácsadója (ha nem számítjuk Steve Bannont) pont Oroszországgal állt le, még neccesebbé teszi a helyzetet.Ebbe konkrétan más elnökök már belebuktak volna.

Trumpot korábban is többször vádolták azzal, hogy minimum erősen élvezi Oroszország támogatását. A CIA és más hírszerző szervek előálltak egy olyan közös jelentéssel, amiben szerepelt az, hogy Oroszország aktívan befolyásolta az amerikai választásokat Donald Trump érdekében. Aztán ott volt az a 33 oldalas privát jelentés is, amit a Buzzfeed közölt. Ebben nemcsak arról írtak, hogy Trumpot zsarolnák az oroszok, hanem arról is, hogy a Trump-stábnak szoros orosz kapcsolatai vannak. Bizonyíték nem volt, de már maga a vád is van annyira erős, hogy Trump kicsit hátrébb lépjen Oroszországgal szemben.

Rex felügyelő

Főleg, hogy még Rex Tillerson külügyminiszter is egészen remek kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal és az oroszokkal. Amiben persze van munka, Tillerson évekig a világ egyik legnagyobb olajcégét, az Exxont vezette. Ennek ellenére ő mégis határozottan lépett fel Oroszországgal szemben. Nem úgy, mint Trump, vagy Flynn.

Tegyük fel, hogy Barack Obama nemzetbiztonsági főtanácsadója a beiktatása után néhány héttel – miközben a szélsőjobb Obamát azzal vádolja, hogy titokban muszlim – hazudik arról, hogy telefonon egyeztetett a szankciókról az iráni nagykövettel, majd lebukik. Obama nem sokáig maradt volna elnök. Gyakorlatilag minden más elnök belebukott volna egy ilyen botrányba. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a hírszerzés már tavaly szólt a Fehér Háznak, hogy Flynnel para van, Mike Pence alelnök pedig konkrétan hazudott, amikor arról beszélt, hogy Flynn és a nagykövet nem tárgyaltak a szankciókról.

Flynn távozása egyébként nem lesz kifejezetten fájó. Vele is inkább sűrűbben voltak a Fehér Házban, mint többen. A tanácsadó egész életében demokrata, és egész életében rendkívül erőszakos vezető volt. Barack Obama konkrétan engedetlenségért váltotta le a védelmi hírszerzés vezetői posztjáról egy évvel a nyugdíjazása előtt. És nem ez volt az egyetlen engedetlensége, a karriertörténetében folyamatosan kerülnek elő a kisebb, vagy nagyobb botrányok.

Flynn, a provokátor

Arról nem is beszélve, hogy Flynn egészen bámulatosan iszlamofób volt. Egyenlőségjelet tett az iszlám és a terrorizmus közé, majd a politikai ideológiák rákjának nevezte azt. Szerinte a muszlimoktól félni nem vallásgyűlölet vagy rasszizmus, hanem racionális reakció. Közben meg olyan országok finanszírozták, mint Törökország, vagy Szaúd-Arábia. 

Pedig a katonai hírszerzésnél még messze nem volt ennyire elborulva. Stanley McChrystal mellett ő volt a középső parancsnokság hírszerzésének vezetője az afganisztáni háború alatt. Flynn akkoriban még ügyes és nüanszokra figyelő vezető volt, aki hatékonyan tette magáéva az akkor uralkodó katonai doktrínát, a counterinsurgency-t. Annyira jó volt a munkájában, hogy McChrystal leváltása után David Petreaus is megtartotta.

Egyszerűen röhejes, hogy idáig jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik