Nagyvilág

A brit pártok segítséget kértek az orosz hekkerek ellen

Egész Európa az orosz hekkerektől tart, a brit pártok is elkezdtek odafigyelni, pedig hol van még ott a választás.

Miután óriási botrány kerekedett az amerikai Demokrata Párt rendszerének orosz meghekkelése miatt, az egész világon végigsöpört a félelem, hogy az oroszok választásokat befolyásolhatnak így a jövőben. A briteknél még van pár év a következő választásig, de a pártok máris a Nemzeti Kiberbiztonsági Központhoz fordultak.

Ciaran Martin, a központ vezetője azt mondta, informális beszélgetéseket tartott a pártok vezetőivel a kiberbiztonságról. Azt is elmondta, hogy voltak arra utaló jelek, hogy a 2015-ös brit általános választást is megpróbálták így befolyásolni az oroszok.

Martin szerint kiemelt fontosságú a brit demokratikus politikai rendszer megvédése a behatolásoktól. Ezért a politikai pártokra, a parlamenti és a kormányzati hálózatokra is oda kell figyelniük.

A francia, német és holland választások előtt is vannak félelmek az orosz beavatkozástól, pláne, hogy nemrég Emmanuel Macron francia elnökjelölttel kapcsolatban merült fel, hogy a Kreml le akarja majd járatni. Ugyanis Vlagyimir Putyin nagy csodálója, Marine Le Pen az ellenfele.

Moszkva természetesen tagadta a hamis hírek terjesztését és a hekkeléseket, Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő egyenesen a Putyin-ellenes hadjárat részének nevezte ezeket a vádakat.

(Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik