Nagyvilág

Újabb drogtúladagolási csúcs dőlt meg Amerikában

Újabb hét: újabb túladagoláshullám. A helyszín ezúttal a kentuckyi Louisville, ahol ötvenkét ember lett rosszul herointól, a szerda éjféltől péntek reggel nyolc óráig tartó időszakban – írja a helyi mentőszolgálat szóvivőjére, Mitchell Burmeisterre hivatkozva a CNN.

Az esetszám, több mint duplája az előző hetinek. Túlnyomórészt heroinos eseteken dolgoztak a mentők, de volt dolguk alkoholmérgezéssel, illetve receptre felírt gyógyszerek túladagolásával is. Egyetlen ember halt csak meg, de ő sem közvetlenül túlzott szerhasználattól, hanem autóbalesetben. A túladagolt férfi egy olyan autóban utazott, amit egy szintén heroinfüggő sofőr vezetett.

Az utóbbi időben az Egyesült Államok több pontján is történtek hasonló túladagoláshullámok. A hatóságok egyelőre nem ismerik az okokat. Az ohioi Cuyahoga megyében, melynek Cleveland is része, egyetlen hétvége alatt tizennégyen haltak meg ópiátszármazékoktól. Motngomery megyében, ahol Dayton is fekszik, idén már 145 túladagolásos halálesetet regisztrált a halottkém. Ez több mint hatvan százaléka a tavalyi egész éves adatnak.

A ópiátok túladagolása az egész országban növekszik, aminek a legvalószínűbb oka, hogy egyre inkább terjed egy Fentany nevű, szintetikus szer az amerikai drogfogyasztók között. A heroinnál akár százszor halálosabb drogról ITT írtunk bővebben.

Louisville igyekszik felvenni a harcot a kábítószerrel, szélesítik az együttműködést a szövetségi bűnüldöző szervekkel, és az állami hatóságokkal. A helyi hatóságok szerint egyelőre korai kijelenteni, hogy a túladagoláshullámokat fentanyllal hígított heroin utcára kerülése okozná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik