Budapest, 2007. március 19.
Gorka Sebestyén, az Új Demokratikus Koalíció (ÚDK) ügyvivõje tart sajtótájékoztatót a Kossuth téren.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Külföld

Trump magyar tanácsadója horthysta jelvénye miatt ég

Molnár Zoltán
Molnár Zoltán

bértollnok. 2017. 02. 13. 20:13

Gorka Sebestyén Donald Trump tanácsadója lett és elég érdekes hacukában jelent meg a beiktatási ünnepségen. A kitűzőjét kiszúrta az amerikai sajtó.
Korábban a témában:

Nagy dolog a nemzet számára, hogy az amerikai kormányzat közelében is vannak igaz magyarok, így Gorka Sebestyén szerepe is fontos lehet. Az amerikaiasan Sebastian Gorkaként emlgetett férfi politikai karrierje Magyarországról indult: az Antall-kormány idején a hadügyminisztériumban szolgált, később pedig Orbán Viktor tanácsadója lett.

Aztán szembekerült Orbánnal, egy Fidesszel szembeni pártot próbált felépíteni, majd oktatott a NATO egyetemén Rómában és dolgozott egy amerikai kutatóintézetnél is.

Élete csúcsa talán január végén jött el, amikor bejelenthette, hogy Donald Trump elnök nemzetbiztonsági tanácsadója lett.

Az amerikai szélsőjobb, az alt-right egyik üdvöskéjének számít ő is, a Breitbart (kb. az USA Kuruc.infója) nemzetbiztonsági szakértője, és a Horthy-nosztalgia lelkes továbbvivője, legalábbis a Mic cikke szerint. A lap arról cikkez, hogy Gorka náci kollaboránsok jelképét viselte Trump beiktatásán.

Gorka bocskaiján egy olyan jelvény volt, ami a magyar címert ábrázolja, felette dicsfény, előtte kard, mellette növényi motívumok. Ez pedig a Vitézi Rend jelvénye.

Az amerikai olvasónak is elmagyarázzák, hogy a Vitézi Rend Horthy Miklós kormányzó elit támogatóinak a csoportja volt a két világháború közötti Magyarországon. Horthy márpedig kollaborált a nácikkal, teszik hozzá. (A dolgot némileg bonyolítja, hogy Horthy mint kormányzó nem adományozhatott nemességet, az a király privilégiuma. De király ekkoriban nem volt a királyságban, így Horthy a Vitézi Rend felállításával talált egérutat, ezt zömmel a két világháború harcaiban hősiességük miatt kitüntetett katonák kapták, némi birtokkal egyetemben.)

A tavaly egy reptérre fegyvert bevinni szándékozó, de ezzel lebukó Gorka amúgy a nevében használja az L. v. rövidítést is olykor, ez is a Vitézi Rend egy rövidítése a Yale Egyetem magyar származású kutatója, Balogh Éva szerint. Ő azt gyanítja, Gorka örökölhette a kitűzőt (és a címet).

Balogh szerint 1948 után nem volt tanácsos azzal felvágni, hogy valaki Vitéz, de 2010 után ez ismét divatos lett.

A cikk idézi az Economist írását, amiben arról van szó, hogy Horthy a modern Magyarország egyik legmegosztóbb és legellentmondásosabb történelmi figurája. A Vitézekről azt írja a Mic, hogy maguk is osztoztak Horthy antiszemitizmusában, és az elhurcolt zsidók földjeit, értékeit gyakran ők kapták meg.

A Mic kereste az ügyben a Fehér Házat is, de még nem reagáltak.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.