Nagyvilág

Súlyosat hibázott egy halálosztag: vége a véres drogháborúnak a Fülöp-szigeteken

Egy dél-koreai üzletember elrablása, és brutális kivégzése után Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök azonnal felfüggesztette drogellenes háborúját, kormányzásának alapkövét. Amikor január 29-én, vasárnap este sürgős találkozóra hívta a rendőri vezetőket, azoknak fogalmuk sem volt, hogy miről lesz szó – mondta el a Reutersnek három tisztségviselő, akik ott voltak a megbeszélésen.

„Rögtön a tárgyra tért. Utasított minket, hogy oszlassuk fel az összes drogellenes egységünket” – mondta Delfin Lorenzana, védelmi miniszter az elnöki palotában tartott eligazításról. Duterte úgy döntött, hogy kábítószerek ellen vívott harcot egy kisebb ügynökségre, a PDEA-ra bízza, ami a hadseregtől kap majd támogatást. Isidro Lapena, a szervezet elnöke azt nyilatkozta, teljesen váratlanul és felkészületlenül érte őket a változás.

Fotó: Getty Images Hungary

Hatalmas pálfordulás ez Fülöp-szigetek elnökétől, aki eddig a körmeszakadtáig kiállt a szegénynegyedek utcáin halálbrigádokként masírozó rendőrök mellett, akik civil segítőikkel együtt, a legóvatosabb becslések szerint is 7600 embert öltek meg az elmúlt hét hónapban.

Az elnök meg sem hallotta az ENSZ, az Európai Unió, vagy az Egyesült Államok kritikus felhívásait, sőt, a legtöbbször szó szerint idiótázott, és kurvaanyázott le bárkit, aki az emberi jogokra hivatkozva próbált beleszólni az ügyeibe.

Ahogy korábban Duterte rendszeréről írtuk, a rosszul fizetett fülöp-szigeteki rendőrök morálja szárnyalni kezdett az elnök megválasztása után. Nem csak azért, mert béremelést ígért nekik, hanem mert feltétel nélküli támogatást kaptak tőle. Végre úgy érezték, valódi hatalom van kezükben, sokuk pedig elhitte, hogy bármit megtehet.

Fotó: Getty Images/Dondi Tawatao

Ez azonban csak addig működött így, amíg meg nem lett ámokfutás első külföldi áldozata. Egy drogellenes osztag elrabolt és megölt egy dél-koreai üzletembert. Valószínűleg váltságdíjat akartak kérni érte, végül mégis halálra fojtogatták. Ráadásul az országos rendőrkapitányság épületében tartották fogva, és végeztek vele.

Saját emberi azt mondják, a következményektől egyáltalán nem tartó rendőrök vakmerősége bosszantotta fel leginkább az elnököt. „Annyira nyilvánvaló bűncselekményt volt” – mondta Salvador Panelo, az elnök jogi tanácsadója. Duterte jobb keze, Ronald dela Rosa rendőrparancsnok pedig hozzátette, hogy az elnök nyilvánosan is a gyökeréig korrupt szervezetnek nevezte a rendőrséget.

Fontos tényező az áldozat állampolgársága. Szöul Manila legnagyobb katonai beszállítója vadászgépeket, járőrhajókat, és teherautókat adnak el, illetve adományoznak Duterte országának. A tavalyi év első tíz hónapjában közel másfél millió dél-koreai turista pihent a Fülöp-szigeteken, akiket elsősorban a golfpályák, a tengerpartok, és a szexuális szolgáltatások vonzanak. Ezek a turisták fejenként átlagosan 50-60 ezer forintnak megfelelő összeget költenek el naponta.

Fotó: Getty Images/Dante Diosina Jr

Dél-Korea az ötödik legnagyobb gazdasági befektető a Fülöp-szigeteken. Csak 2015-ben 150 milliárd forint körüli összeget ruháztak be az ország energiaellátásába, turizmusába és elektronikai iparába. Dél-Koreában nagyjából 55 ezer filippínó dolgozik, míg onnan évente közel négyezren utaznak a Fülöp-szigetekre angolul tanulni.

Amint megálljt parancsolt a halálosztagainak, Duterte Szöulba küldte Salvador Panelot, hogy bocsánatot kérjen Hvang Kjo Anh ügyvezető elnöktől. Egy Manilában élő dél-koreai diplomata azt nyilatkozta, hogy a hazája részéről semmiféle nyomásgyakorlás nem érkezett az üzletember halála miatt, de Szöul kérte a polgárai, illetve a befektetései biztonságának garanciáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik