Nagyvilág

Németország új államfője: Frank-Walter Steinmeier

A szociáldemokrata politikust csaknem háromnegyedes többséggel választotta meg a német szövetségi közgyűlés.

Frank-Walter Steinmeiert az első fordulóban választották meg, a testület 1260 tagja közül 931 szavazott rá – ez az ötödik legjobb eredmény a második világháború utáni németországi államfőválasztások történetében.

A volt külügyminiszter Németország 12. szövetségi elnöke, Joachim Gauckot követi a tisztségben, március 19-én lép hivatalba.

A 61 éves volt külügyminiszter a megválasztása utáni rövid beszédében kiemelte: azoknak a bizalmát is szeretné elnyerni, akik nem rá szavaztak, mert összetartásra van szükség ezekben a “viharos időkben, amelyekben úgy tűnik, a világ kifordult sarkából”.

Legfőbb célja bátorítani az embereket és buzdítani őket a szabadság és a demokrácia védelmére az egyesült Európában. Ehhez az is szükséges – tette hozzá -, hogy “elválasszuk a tényeket a hazugságoktól”, és “ne tagadjuk a valóságot, hanem igyekezzünk jobbá tenni”.

Németország nem a “boldogok szigete”, ahol az emberek gondtalanul élnek, hanem a kockázatokkal teli világ része, de “nem is igen van a világon olyan hely, amely több esélyt kínál az embereknek” – mondta a megválasztott államfő.(MTI)

(Kiemelt kép: Europress Fotóügynökség)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik